MENU
SGP wil vliegen duurder maken en treinen goedkoper

SGP wil vliegen duurder maken en treinen goedkoper

13 maa

Vanaf 2021 zal er vliegbelasting worden geheven. Dit houdt in dat je voor een vliegticket 7 euro extra moet gaan betalen. Deze week is er over dit voorstel gedebatteerd. De SGP juicht de komst van een vliegbelasting toe, maar ziet ook nog wat verbeterpunten.

Dat reizen per vliegtuig belast gaat worden is niet meer dan normaal. Het kan niet zo zijn dat je voor de auto, de trein en de bus allerlei belastingen moet betalen, terwijl vliegtuigpassagiers de dans ontspringen. Dat is nu wel het geval. Goed dat er dus een vliegbelasting komt!

Echter, nu is die belasting slechts 7 euro per ticket. De prijs van twee kopjes koffie voor een ticket van vaak honderden euro’s. Dat is echt te weinig. Daarom heeft de SGP, samen met GroenLinks, een amendement ingediend om het tarief te verdubbelen. En om het voor zakelijke reizigers nog hoger te zetten. De vervuiler moet betalen, vliegverkeer moet worden verduurzaamd, treinverkeer moet gestimuleerd worden en de tarieven in andere landen liggen vaak ook hoger. Allemaal redenen voor een hoger tarief.

Daarnaast heeft de SGP een motie ingediend om te onderzoeken hoe het internationale treinverkeer gestimuleerd kan worden. Bijvoorbeeld door de belasting op treintickets te verlagen. Zo krijg je een win-win situatie. Vliegverkeer wordt ontmoedigd, en internationaal treinverkeer wordt gestimuleerd!

Ook hebben we een amendement ingediend om de belasting op vracht te schrappen. Deze belasting levert maar heel weinig op. De negatieve gevolgen kunnen echter wel groot zijn! Niet alleen voor bedrijven, maar ook voor vliegvelden in de grensregio’s en voor de werkgelegenheid. Vrachtvervoer kan heel makkelijk verlegd worden naar bijvoorbeeld Duitsland of België, waar geen belasting op vrachtvervoer geheven wordt. Daarom is het verstandig om de belasting op vracht niet in te voeren.

Datum: 13 maart 2020
Auteur: SGP
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.sgp.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: