MENU
Hulporganisatie Red een Kind opent corona noodfonds

Hulporganisatie Red een Kind opent corona noodfonds

25 maa

Red een Kind: Juist nu moeten we kwetsbare kinderen niet vergeten en voorbereid zijn op het ergste! Corona heeft in Nederland vergaande gevolgen: scholen zijn gesloten, zorgpersoneel draait overuren en de onzekerheid over hoe het verder zal gaan is groot. Bij Red een Kind proberen we het werk zoveel mogelijk door te laten gaan, maar het is lastig. We maken ons grote zorgen over de kinderen en gezinnen in de landen waar we werken.

Waarom maken we ons zorgen?
- In verschillende landen kunnen veldwerkers hun werk niet doen omdat ook daar wordt geadviseerd contacten te beperken. Daardoor krijgen kinderen in armoede niet de hulp die ze zo hard nodig hebben.

- In Nederland worstelen we al met gezondheidszorg, in landen waar grote armoede heerst is de gezondheidzorg vaak onder de maat. De gevolgen zullen desastreus zijn.

- Veel kinderen (en volwassenen) in armoede zijn al verzwakt door gebrek aan voldoende of gevarieerde voeding. Daarmee zijn ze extra kwetsbaar.

- De hygiëne is in veel gebieden niet optimaal en mensen leven vaak dicht op elkaar. Het virus is daardoor moeilijk te bestrijden.

We openen daarom alvast een corona noodfonds. Juist nu moeten we kwetsbare kinderen niet vergeten en voorbereid zijn op het ergste! We houden de ontwikkelingen in de verschillende landen waar Red een Kind werkt nauwlettend in de gaten en kijken waar hulp het meest nodig is. Kunnen we op jouw steun rekenen?

Ga naar de website van Red een Kind
via de link onderaan dit item.


Grote zorgen
Corona heeft in Nederland vergaande gevolgen: scholen zijn gesloten, zorgpersoneel draait overuren en de onzekerheid over hoe het verder zal gaan is groot. Directeur Andries Schuttinga: “Niet alleen in Nederland is de situatie onzeker, bij Red een Kind maken we ons grote zorgen over de kinderen en gezinnen in de landen waar we werken.”

Alles op alles om het werk voor kinderen in armoede
Het is misschien minder in het nieuws, maar ook in de landen waar Red een Kind werkt, zijn de gevolgen van corona merkbaar. Schuttinga: “In verschillende landen kunnen veldwerkers hun werk niet doen, omdat ook in die landen wordt geadviseerd contacten te beperken. Dat heeft directe gevolgen voor de voortgang van projecten. We zetten alles op alles om het werk voor kinderen in armoede ondanks deze belangrijke beperking tóch zoveel mogelijk door te kunnen laten gaan.”

Thuisblijven is geen optie omdat
er geen eten is


De grootste zorg is wat er gebeuren gaat als het aantal coronagevallen in deze landen gaat stijgen. “In Nederland worstelen we al met de beschikbare capaciteit in de gezondheidszorg, maar in landen waar grote armoede heerst is die nog veel lager. Je kunt je voorstellen welke hartverscheurende gevolgen dat zal hebben.” Daarnaast zijn veel kinderen en volwassenen in armoede al verzwakt door ondervoeding en veelvoorkomende ziektes zoals hiv/aids of ziektes door vervuild water. Schuttinga: “Dat maakt ze extra kwetsbaar. Voor veel gezinnen is thuisblijven om de verspreiding van het virus te stoppen geen optie, omdat er dan ook geen eten is. Ouders hebben geen reserves of voorraden. Ook de hygiëne is in veel gebieden niet optimaal en mensen leven dicht op elkaar.”

www.redeenkind.nl/corona
De ontwikkelingen in de verschillende landen waarin Red een Kind werkt, worden nauwlettend in de gaten gehouden. “Zo kunnen we snel ingrijpen waar dat nodig is. We openen alvast een noodfonds op www.redeenkind.nl/corona en sluiten daarbij aan bij initiatieven van onder andere het Christelijk Noodhulpcluster, EO Metterdaad en nietalleen.nl. Samen met hen en onze partners kijken we waar hulp het meest nodig is, bijvoorbeeld door middel van bestrijding van ondervoeding, voorlichting over hygiëne en verbetering van toegang tot gezondheidszorg. Juist nu moeten we kwetsbare kinderen niet vergeten en voorbereid zijn op het ergste!”

Datum: 25 maart 2020
Auteur: Red een Kind - Thijs Waardeburg
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.redeenkind.nl/corona

Dit artikel delen:

Meer nieuws: