MENU
Veel luisteraars naar online kerkdiensten

Veel luisteraars naar online kerkdiensten

10 mei

Van diverse gemeenten krijg ik te horen dat er door aanzienlijk meer mensen naar de online uitgezonden kerkdiensten wordt geluisterd dan er voorheen mensen in de kerk kwamen. Wie zijn al die extra luisteraars? Soms zijn het mensen van andere kerken die ook wel eens iets anders willen horen. Maar er zijn ook mensen bij die voorheen niet (meer) in de kerk kwamen, en toch op zoek zijn naar de zin, het doel van hun leven. Laat het ons gebed zijn dat de Heere Jezus door Zijn Geest door deze uitzendingen heen hen aan zal raken, zodat ze tot geloof in Hem komen.

Miranda Klaver, universitair docent antropologie van religie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, reageert op een onderzoek naar ervaringen met online kerkdiensten onder 546 mensen, van wie 348 ‘kijkers’ van deze diensten zijn. De overigen zijn ‘producenten’, verantwoordelijken voor een uitzending. Het onderzoek werd uitgevoerd door Eric van den Berg, die als communicatieadviseur kerken begeleidt op het gebied van nieuwe media.

In het RD stelt ze dat verreweg het grootste deel van de kijkers naar online kerkdiensten de dienst van de eigen gemeente volgt. De meesten kijken de hele dienst. Thuis meezingen blijkt wel een flinke drempel te zijn. Hoewel Klaver het een nogal beperkt onderzoek noemt, zijn de uitkomsten juist nu toch wel interessant.

Ruim 42 procent van de ondervraagden volgt de dienst van de eigen gemeente, terwijl meer dan 43 procent dat zowel van de eigen gemeente als van een andere kerk doet.
Bijna 4 op de 5 volgden de hele dienst, ruim 12 procent het grootste gedeelte. Een kleine 4 procent haakte snel af.

De huidige situatie met uitsluitend online kerkdiensten roept de nodige vragen op. Leidt het bijvoorbeeld tot kerkshoppen? Kan het er op termijn toe leiden dat mensen eerder overstappen naar een andere kerk? En hoeveel mensen blijven in de toekomst, als fysieke kerkdiensten hopelijk weer mogelijk zijn, thuis luisteren in plaats van naar de kerk te gaan?

Daarom is het juist nu heel belangrijk voor kerken en gemeenten om goed contact te houden met hun leden, om hun te laten weten dat ze hen niet vergeten zijn, dat er met elkaar wordt meegeleefd, voor elkaar wordt gebeden.

Dirk van Genderen

Dirk van Genderen is columnist, publicist en spreker. Eerder was hij eindredacteur van Visie, het programmablad van de EO. Elke week schrijft hij een nieuwsbrief die ook op z'n site wordt gepubliceerd en elke maand schrijf hij een commentaar in Het Zoeklicht. Bezoek zijn website via de link onderaan dit item.

Datum: 10 mei 2020
Auteur: Dirk van Genderen - RD
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.dirkvangenderen.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: