MENU
Liveblog Verre Naasten over corona wereldwijd

Liveblog Verre Naasten over corona wereldwijd

25 jul

De corona-uitbraak heeft grote effecten op de Nederlandse samenleving. In vrij korte termijn is er veel veranderd in de samenleving en over de gevolgen voor de langere termijn kunnen we alleen maar gissen. Voor onze partnerkerken en -organisaties in bijvoorbeeld Afrika, Azië en Zuid-Amerika is de corona-uitbraak al helemáál een ramp. Voor hen geen miljardeninjecties van de overheid, nauwelijks sociale vangnetten en geen grote aantallen IC-bedden.

Daarom komt Verre Naasten in actie. Want we willen onze broers en zussen wereldwijd ondersteunen om kerk te zijn in hun eigen omgeving. Dat doen we samen met de GZB en het diaconaat van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK), via ons gezamenlijke noodhulpplatform Kerkenhelpenkerken.nl.

Met onze hulp kunnen lokale kerken diaconale hulp bieden in hun directe omgeving, waar zij de mensen kennen. Die hulp kan bestaan uit het uitdelen van voedsel aan gezinnen die door lockdowns zonder inkomen zijn komen te zitten. Maar ook uit het voorzien in medische hulpmiddelen in regio’s waar nauwelijks tot geen goede medische zorg aanwezig is, zodat coronapatiënten toch verpleegd kunnen worden.

Niet alleen Verre Naasten zelf, maar ook onze samenwerkingspartners over de hele wereld merken steeds meer de impact van de corona-uitbraak op hun werk. Samen met hen blijven we ons zoveel mogelijk inzetten om het geloof delen, in woorden én daden. Juist nu! Op deze pagina leest u steeds de actuele ontwikkelingen binnen ons werk. En berichten en updates van partners uit de verschillende landen waar we projecten ondersteunen, want we weten ons wereldwijd verbonden!

Lees hieronder enkele recente corona-updates (meer updates zijn te lezen op de website van verrenaasten en op hun Facebook-pagina.)

India
Update donderdag 23 juli 2020

Hoewel de lockdown in India het gewone leven in veel opzichten onmogelijk maakt, hebben alle studenten aan het Presbyterian Theological Seminary (PTS) in Dehra Dun hun jaar goed kunnen afronden. Dat schrijft Roshyama Hrangchal, vice-principal van de theologische school: “Alle studenten hebben hun cursussen voltooid via online lessen. Zelfs de afstuderende studenten komen dus in aanmerking voor hun ‘graduation’, uiteraard na officiële goedkeuring van het PTS-bestuur.” Het daadwerkelijke afstuderen zal plaatvinden wanneer het seminarie weer open gaat, maar “de datum en tijd zijn uiteraard afhankelijk van de corona-situatie in India”, laat Roshyama weten. Een aantal van deze afstudeerders, zoals Sanjay, Lalremruot en Ratan (foto’s), kreeg in de afgelopen jaren financiële ondersteuning vanuit een studiebeurzenprogramma van Verre Naasten. We feliciteren hen met hun aanstaande ‘graduation’.

PTS India
Update dinsdag 21 juli 2020

Voor onze partnerkerken en -organisaties in Zuid-Afrika is dit een zorgwekkende en spannende tijd. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is namelijk bezorgd om de snelle groei van het aantal corona-infecties in Afrika, melden diverse media. In Zuid-Afrika steeg het aantal besmettingen binnen een week met 30 procent. Toch versoepelde de Zuid-Afrikaanse regering de corona-maatregelen, met name om de economie in beweging te houden. Het aantal corona-gevallen in Zuid-Afrika is fors hoger dan in andere Afrikaanse landen. De WHO telt daar ruim 360.000 infecties, met een dodental van tenminste 5000. Een WHO-topman zegt dat de situatie in Zuid-Afrika een voorbode kan zijn van wat de rest van Afrika te wachten staat. Bidt je mee voor onze broers en zussen, dat zij gespaard mogen blijven en dat hun regering manieren mag vinden om het coronavirus te beteugelen?

Corona Zuid-Afrika
Update donderdag 16 juli 2020

Uit Zimbabwe ontvingen we tot dankbaarheid stemmende getuigenissen en foto’s. Daar verspreidde de Church of Central Africa Presbyterian (CCAP) 272 voedselpakketten én zeep onder gezinnen binnen én buiten de kerk, in 17 plaatsen. Lokale kerken kozen daarvoor de meest kwetsbare families in hun gemeenschappen uit. “In Zimbabwe hebben veel mensen dringend voedsel nodig”, laten de pastors ons weten. “Met deze voedselhulp hebben we een groot aantal mensen kunnen bereiken. Dat leidde tot tranen van vreugde en Gods liefde, zorgzaamheid en voorzienigheid kwam door deze actie tot uiting! Blijf alsjeblieft bidden voor Zimbabwe, want onze problemen zijn nog niet voorbij.”

Noodhulp Zimbabwe
Update maandag 13 juli 2020

We kregen de afgelopen maanden heel veel verhalen, getuigenissen en foto’s binnen van buitenlandse partners. Zo ook van de Emmanuel Hospital Association (EHA) in India, een koepel van 20 christelijke ziekenhuizen, met een duidelijke visie op het verbeteren van de levensomstandigheden in dorpen en gemeenschappen. Tijdens de coronacrisis in India, die nog steeds gaande is, deelde de EHA – ondersteund door Verre Naasten – 1.500 noodpakketten uit aan arme, kwetsbare gezinnen (ongeveer 7.500 personen). Veel Indiërs hebben niets meer, nu de lockdown hen al wekenlang aan huis kluistert. Ze kunnen niet werken, hebben geen inkomen en daarom geen eten. In de pakketten van de EHA zit o.m. 25 kg rijst, 10 kg meel, 1 kg erwten, zout, suiker en olie, maar ook bijvoorbeeld zeep, waspoeder en mondmaskers. Een gezin kan met dit pakket enkele weken vooruit én heeft middelen om zichzelf – met goede hygiëne – enigszins te beschermen tegen het coronavirus. Stichting Pharus, dat in de afgelopen jaren al verschillende EHA-projecten ondersteunde, maakte ook deze corona-noodhulp van de EHA financieel mogelijk.

Noodhulp EHA
Update vrijdag 10 juli 2020

Toen we zo’n drie maanden geleden startten met onze corona-noodhulpactie – samen met de GZB en het diaconaat van de CGK-kerken – hadden we geen idee wat de opbrengst zou kunnen worden. Immers, met zo’n grote pandemie met wereldwijde gevolgen hadden we geen enkele ervaring. Maar wat werd er gul gegeven! Tot 1 juli doneerden vele particulieren, kerken en fondsen samen ruim € 421.600! Reden om God te danken! Ruim de helft van dit bedrag, meer dan € 218.960, kwam binnen bij Verre Naasten. Het restant werd gedoneerd aan de GZB (ongeveer € 122.480) en CGK (ongeveer € 80.160). Als organisaties ondersteunen we met de ontvangen giften, afzonderlijk van elkaar, de diaconale corona-noodhulp van onze eigen partnerkerken en -organisaties in allerlei landen. Klik hier om meer te lezen.

Datum: 25 juli 2020
Auteur: Verre Naasten
Foto: Verre Naasten
Website: http://www.verrenaasten.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: