MENU
Coronacrisis: wat doet Mercy Ships

Coronacrisis: wat doet Mercy Ships

04 aug

Of je nu bij Mercy Ships betrokken bent als donateur, als vrijwilliger of door gebed; je bent onderdeel van onze familie. Dankzij jouw toewijding en vrijgevigheid kan Mercy Ships al meer dan 40 jaar gratis levensveranderende operaties bieden aan de allerarmsten.

Tijdens deze onzekere tijden waarderen we jullie steun meer dan ooit en daarom willen we ook transparant zijn in onze communicatie rondom de beslissingen die we nemen tijdens deze Corona-crisis.

Waar is de Africa Mercy nu?
Momenteel ligt de Africa Mercy in Tenerife, Spanje. Hier zal, op advies van de Spaanse autoriteiten en zodra de verplichte quarantaine tijd is verlopen, het schip haar jaarlijkse onderhoudsbeurt krijgen. Zodra deze wereldwijde crisis geluwd is, hopen wij zo snel mogelijk terug te keren naar Afrika om onze missie voort te zetten en hoop en genezing te brengen aan hen die het zo hard nodig hebben.

Hoe is het met de bemanning?
Inmiddels zijn er nog circa 150 bemanningsleden op de Africa Mercy. Met hen gaat het gelukkig goed! We zijn dankbaar dat er geen besmetting is geweest. Het moreel aan boord is goed. De bemanningsleden kijken veel naar elkaar om en houden het schip draaiende. Ondertussen maken we ons op voor de jaarlijkse onderhoudsperiode, en daarna onze terugkeer naar Afrika.

Heeft het Coronavirus invloed op vrijwilligerswerk doen bij Mercy Ships?
We hopen zo snel mogelijk terug te keren naar Afrika zodra dit haalbaar is. We accepteren nog steeds online aanmeldingen voor vrijwilligers die in de toekomst aan boord willen werken, zodat we meteen weer aan het werk kunnen als de maatregelen opgeheven zijn. Meer informatie over vrijwilligerswerk bij Mercy Ships vind je op de pagina Ga mee aan boord.

Hoe houdt Mercy Ships contact met haar partners in Afrika en hoe helpen jullie andere mensen in deze tijd?
Via ons kantoor Mercy Ships Africa en belangrijke contacten in Afrika kijken we naar de beste manieren om onze partnerlanden, crew, personeel, vrijwilligers en day crew te ondersteunen in deze moeilijke tijd.

Dit is wat we onder andere doen en gedaan hebben:

- Het omzetten van de belangrijkste onderdelen van het Medical Capacity Building programma naar een online programma om de trainingen aan medische professionals in Afrika te kunnen voortzetten. Deze lesprogrammaís focussen op het herkennen en managen van terminaal zieken en het aanleren van capaciteiten om zowel chirurgische patiŽnten als corona-patiŽnten te behandelen.

- Het opstarten van een zes weken durend programma voor verpleegkundigen en artsen die aan midden in de coronacrisis werken. Deelnemers van dit programma leren hoe ze ernstig zieke patiŽnten kunnen herkennen en behandelen (in het bijzonder corona-patiŽnten). Ook krijgen ze praktische oefeningen en strategieŽn om hun mentale gezondheid op peil te houden, zodat ze hun risico op een burnout tijdens deze crisis kunnen verlagen.

- Het ondersteunen van de Gamal Dental School in Conakry, Guinea door online hulpmiddelen en door middel van renovatieplannen en modernisering van de klaslokalen voor de anesthesiologie tandheelkunde.

- Een donatie van $150.000 aan Senegal om besmettingen van het Corona-virus te voorkomen en een donatie van extra apparatuur die nodig was om patiŽnten te behandelen in het Barthimťe ziekenhuis in Senegal.

- Een donatie van $120.000 aan medische benodigdheden en persoonlijke beschermingsmiddelen aan onze partners in vier Afrikaanse landen: Sierra Leone, Benin, Liberia en Madagaskar.

- Een donatie van medische benodigdheden en maskers aan zorgverleners in Nederland en Texas (vanuit onze logistieke centra aldaar).

Ten slotte zijn we in Nederland begonnen met de actie ĎZorg voor de zorgĎ, om zorgmedewerkers een hart onder de riem te steken nu de zorg onder druk staat.

Waarom wordt de Africa Mercy niet gebruikt in de strijd tegen het virus?
Hoewel de Africa Mercy een ziekenhuisschip is, is het ontworpen om specifiek chirurgische zorg te bieden en is het niet geschikt om een besmettelijke ziekte zoals COVID-19 te behandelen.

Zal ik Mercy Ships blijven steunen?
Heel graag! Zodra deze pandemie verdwijnt, zal de vraag naar chirurgische zorg wereldwijd niet zijn verdwenen. Deze patiŽnten wachten op onze hulp en we hebben jouw support nodig om onze missie te kunnen blijven voortzetten. Daarom is het ontzettend belangrijk om Mercy Ships te blijven steunen. Doet u/jij ook mee?

Ontzettend bedankt voor uw betrokkenheid en steun om hoop en genezing te brengen naar degenen die geen toegang hebben tot veilige medische zorg. Door uw steun kunnen we de medische zorg in Afrika verbeteren.

Datum: 4 augustus 2020
Auteur: Mercy Ships
Foto: Mercy Ships
Website: http://www.mercyships.org

Dit artikel delen:

Meer nieuws: