MENU
Marion Lutke: Hoe kom je uit de greep van een narcist

Marion Lutke: Hoe kom je uit de greep van een narcist

03 sep

De bizarre wereld van narcisme dringt langzaam tot je door bij het lezen van dit boek. Marion Lutke: 'Ik zou willen dat ik in wat mildere bewoordingen over narcisme kon schrijven. Het gedrag van narcisten in relaties laat vaak diepe sporen na in de levens van hun slachtoffers. Het verwondt niet alleen de gevoelens van diegenen die in hun greep raken, het heeft veel meer diepgaande gevolgen. Het verwondt hun identiteit.'

Marion help cliŽnten van allerlei achtergronden bij het vinden van richting in hun leven en het verwerken van trauma's. Tevens geeft ze als docent les op diverse coachopleidingen. In haar praktijk coacht en traint ze ook veel slachtoffers van narcisme.

Ervaringsdeskundige
Marion weet hoe moeilijk het is om los te komen uit een narcistische relatie van welke aard dan ook. Ze is zelf ervaringsdeskundige op dit gebied. Ze heeft van haar cliŽnten veel pijnlijke verhalen gehoord, en besloot toen om dit boek te schrijven: Loskomen - Uit de greep van narcisme Er zijn natuurlijk meer boeken over narcisme. Marion is zelf gelovig en veel van haar cliŽnten ook, daarom vond ze het belangrijk om vanuit christelijk perspectief over dit onderwerp te schrijven.

'Loskomen' is het eerste christelijke boek dat over narcisme geschreven is. In dit boek vind je veel praktische vragen, bemoedigingen en tips.

Verliefd op een narcist
Marion weet waar ze het over heeft. Zelf kent ze de gevolgen van een relatie met een narcist maar al te goed. Ze heeft er in haar leven verschillende keren mee te maken gehad, zowel privť als op haar werk. Ze was nog een jonge vrouw toen het haar voor de eerste keer overkwam. Ze werd verliefd op iemand die haar steeds vaker slecht behandelde, zowel mentaal als fysiek. Het verraderlijke is, zoals ze ook heeft ervaren, dat je denkt dat je met een normaal gezond iemand te maken hebt. Als je een klik voelt, schenk je die persoon je vertrouwen en daar gaat het mis. Eerst is er niets te merken. Maar als de band stevig genoeg is, worden beetje bij beetje je persoonlijkheid en je gevoel van eigenwaarde afgebroken. Meestal gaat de narcist daarbij heel subtiel te werk.

Er was van haar zelfvertrouwen weinig meer over toen de relatie stopte. Het heeft haar lange tijd gekost om daarvan te herstellen. Ze dacht: ĎDat gaat mij nooit meer gebeuren. Voortaan herken ik zo iemand op een kilometer afstand.í Maar helaas is het haar toch nog vaker overkomen.

Een ongelooflijke impact
Welke relatie je ook hebt (gehad) met iemand met narcisme, het heeft op elk mens die dat overkomt een ongelooflijke impact. Of dat een liefdesrelatie, een vriendschapsrelatie of een werkrelatie is (geweest). Gevoelens van twijfel, angst, boosheid en eenzaamheid horen daarbij. Twijfel over of je het toch niet verkeerd hebt gezien wat er gebeurd is, twijfel of je zelf narcistisch bent.

Angst en eenzaamheid
Angst voor de boosheid van de narcistische persoon, angst voor de volgende onverwachte nare opmerking of reactie, angst voor de stiltebehandeling, angst voor straf. Boosheid om wat je is aangedaan en boosheid omdat je het hebt laten gebeuren. Eenzaamheid, omdat anderen je niet geloven of het niet begrijpen; zelfs vaak hulpverleners niet. Je zelfvertrouwen is geschaad en soms weet je niet meer goed wie je bent. Daarbij is het onmogelijk iemand met narcisme duidelijk te maken wat hij of zij je heeft aangedaan, vanwege een slecht ontwikkeld geweten. Daardoor kun je het niet goed afsluiten.

Hooggevoeligheid
De kans is groot dat als je dit hebt meegemaakt je ook hooggevoelig bent. Wat je extra nodig hebt is: erkenning. Omdat Marion weet hoe dat voelt, wil ze je heel graag helpen met dit boek om jezelf weer te vinden, zodat je kunt leven met meer vertrouwen en zekerheid. Marion schreef trouwens eerder al een boek over hooggevoeligheid: Durf te gaan!

Herstel is mogelijk
Als je in je herstelproces zit, hoe blijf je dan voortaan uit de greep van narcisme? Hoe zorg je dat zoiets niet opnieuw gebeurt? Tenslotte is de persoon met narcisme, diegene met wie jij te maken hebt (gehad), niet de enige in deze wereld. Marion wil je in dit boek aanmoedigen een aantal dingen in je leven zů in te richten en te oefenen, dat anderen niet weer zoín greep op je kunnen krijgen en jij in vrijheid kunt leven.

Een aanrader
Dit boek is echt een aanrader voor een ieder die te maken heeft met narcisme in zijn of haar omgeving. Zeker ook voor mensen die er zijdelings bij betrokken zijn. Nadat ik het boek gelezen had vielen er ook puzzelstukjes uit mijn verleden op hun plek. Ook ik heb, jaren geleden, te maken gehad met personen met narcisme. En ook ik heb waarschijnlijk een vorm van hooggevoeligheid. Als ik dit boek eerder had gelezen, zou ik sommige gebeurtenissen in het verleden beter hebben doorzien en begrepen. Voor mij is dit boek een eyeopener. Het boek is te bestellen via deze link: Loskomen - Uit de greep van narcisme

Loskomen uit de greep van narcisme
Marion Lutke
144 pagina's
Uitgave juli 2020
ISBN 9789492831606
Uitgeverij Sestra
Royal Jongbloed Publishing

Henk-Jan Oudenampsen

Henk-Jan Oudenampsen
Vormgever en uitgever van het goede nieuws online en offline. Volgde opleiding tot medisch analist en was 12 jaar actief in de gezondheidszorg. Stapte over naar uitgeverij Medema en werkte daar 17 jaar als projectmedewerker. Daarna 11 jaar als vormgever bij reclamebureau IDD. Momenteel is hij zelfstandig ondernemer binnen ampsendesign.nl en naar eigen zeggen: vooral opa. Zijn levensmotto: het goede nieuws verspreiden.

Datum: 3 september 2020
Auteur: Henk-Jan Oudenampsen
Foto: Uitgeverij Sestra
Copyright: Christelijknieuws
Website: http://www.sestra.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: