MENU
Betere kansen voor kinderen met een beperking

Betere kansen voor kinderen met een beperking

08 sep

ZOA - In landen als Congo, Uganda, Burundi of EthiopiŽ heeft ruim 20% van de mensen een handicap. Simpelweg elke dag te eten hebben is voor hen nog veel moeilijker dan voor hun landgenoten. Ook kinderen met een handicap hebben het niet gemakkelijk.

Veel scholen in deze landen zijn niet ingericht op kinderen met een handicap. En voor kinderen met een gehoorachterstand is het moeilijk om mee te komen op school, omdat ze de lessen niet goed kunnen horen. Onvoorstelbaar, omdat deze kinderen in Nederland gewoon snel passende hulp zouden krijgen en bijna geen problemen meer zouden ervaren.

Daarom is ZOA voor hen in actie gekomen. We zetten ons in Uganda in voor toegankelijke scholen voor iedereen. Onlangs hebben we een grote audiometrische gehoortest gedaan onder kinderen van vier grote scholen. Alle kinderen die hier niet goed op scoorden, hebben inmiddels een gehoorapparaat gekregen.

Dat is niet het enige wat we gedaan hebben op deze scholen. De kinderen met oogproblemen, die het bord niet goed konden zien en daardoor ook een achterstand opliepen, worden ook geholpen in het ziekenhuis. En alle 134 leraren van deze grote scholen hebben een training gekregen: Hoe maak je je lessen echt inclusief en hoe help je een kind met een beperking om toch goed mee te komen?

"Voor het eerst in mijn leven kon ik meedoen in een debatwedstrijd op school. Het thema was toepasselijk: 'Inclusief onderwijs moet gestimuleerd worden'. Ik stelde een motie voor in gebarentaal en mijn medeleerlingen begrepen het! Ik ben zo blij dat ik nu ook kan communiceren met mijn klasgenootjes. Ik voel me voor het eerst in mijn leven geaccepteerd en begrepen!"

Tot slot is de fysieke staat van de scholen helaas ook vaak niet geschikt voor kinderen met een handicap, zoals kinderen met slecht zicht of kinderen in een rolstoel. Daarom worden deze scholen nu verbouwd om voor Šlle kinderen toegankelijk te worden!

Samen zijn we er voor de meest kwetsbaren wereldwijd. We helpen mensen met een handicap hun talenten te ontdekken en weer een toekomstperspectief te krijgen. Help je ook mee?

Over ZOA
ZOA werkt wereldwijd in meer dan 15 landen met een team van zoín 1000 mensen. In crisisgebieden helpen ze mensen die lijden onder oorlogen of natuurgeweld bij het weer opbouwen van een bestaan. Op die manier willen ze mensen in staat stellen om in vrede een waardig leven te leiden. Ze werken waar mogelijk samen met lokale partners en worden ondersteund door duizenden vrijwilligers. Ze vinden het geweldig om samen te werken met honderden kerken, ondernemers, scholen en donateurs. Samen zijn ze er voor mensen die alles zijn kwijtgeraakt door een oorlog of een ramp. FinanciŽle steun is welkom. Het kantoor van ZOA is gevestigd in Apeldoorn. Telefoon: 055 366 3339. Meer informatie is te vinden op www.zoa.nl

Datum: 8 september 2020
Auteur: ZOA
Foto: ZOA
Website: http://www.zoa.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: