MENU
Lesbos Noodhulp: Tekort aan acute medicatie voor vluchtelingen

Lesbos Noodhulp: Tekort aan acute medicatie voor vluchtelingen

10 sep

“Het is verschrikkelijk. Afschuwelijk.”. En daarna is het even stil aan de telefoon. Johanna van der Meer van Stichting Bootvluchteling heeft zelf bijna geen woorden voor wat er vannacht gebeurd is op Lesbos. Vrijwel heel kamp Moria is afgebrand en vluchtelingen zijn het hele eiland over gevlucht. Over doden en gewonden is nog niets bekend.

De spanning in het kamp liep de afgelopen dagen op, nadat de eerste coronabesmettingen waren geconstateerd in Moria. Het overvolle kamp met 13.000 vluchtelingen zat al sinds het begin van de coronacrisis in lockdown, maar kreeg nu te maken met nog strengere maatregelen. Het is niet uitgesloten dat die spanning vannacht een climax heeft bereikt.

EO Metterdaad bezocht het kamp vorig jaar voor unieke televisieopnames en met de campagne die volgde, zijn veel activiteiten op Lesbos gefinancierd. Johanna: “We hebben het niet officieel bevestigd gekregen, maar de kans is 99% dat er niets over is van de kliniek, de school en het community-centrum”.

De grootste zorg van Stichting Bootvluchteling is hoe het met de vluchtelingen gaat. Die hebben buiten het kamp helemaal niets. Ze kunnen ook het eiland niet af. “Er is nu dringend behoefte aan noodhulpgoederen, zoals dekens, luiers en babyvoeding.” EO Metterdaad blijft in nauw contact met de stichting en kijkt hoe ze kan helpen als dat nodig is.

Stichting Bootvluchteling heeft op dit moment veel medische vrijwilligers op het eiland en focust in de hulpverlening vooral op medische zorg. Ze onderzoeken onder andere samen met Artsen zonder Grenzen of er een noodhospitaal gemaakt kan worden. “We zijn vastberaden om door te gaan. Hoe? Dat weten we ook nog niet. Bid maar voor ons, bid maar heel hard”.

Datum: 10 september 2020
Auteur: EO - Metterdaad
Foto: Schermafdruk video
Website: http://www.metterdaad.eo.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: