MENU
Kijk vooruit

Kijk vooruit

13 sep

Ik houd niet van grotten. Toen ik de Mammoetgrot in Kentucky bezocht, kon ik niet snel genoeg weer buiten zijn. Ik begrijp Davids benauwdheid dus wel een beetje, toen hij deze psalm schreef terwijl hij zich voor Saul verborgen had in een grot. In zijn grote nood keek hij in vier richtingen.

Ten eerste, David keek naar binnen. ‘Met mijn stem roep ik tot de heere, met mijn stem smeek ik de heere. Ik stort mijn klacht uit voor Zijn aangezicht, ik maak voor Zijn aangezicht mijn benauwdheid bekend. Toen mijn geest in mij bezweek, kende Ú mijn pad’ (Psalm 142 vs. 2-4). Hij keek naar binnen en zei met andere woorden: ‘Kijk, ik zit in de problemen, ik smeek, ik klaag, ik bezwijk.’ Introspectie kan soms goed voor je zijn, maar je moet niet te lang naar binnen kijken, anders raak je ontmoedigd.

Ten tweede, David keek om zich heen, in de hoop om hulp te vinden. ‘Ik keek aan mijn rechterhand en zie, er was niemand die naar mij omzag; voor mij was de mogelijkheid tot ontvluchten verloren, niemand zorgde voor mijn ziel’ (vs. 5). Heb jij dat gevoel ook weleens? Kijk je om je heen en zeg je: ‘Niemand ziet naar mij om – iedereen is met zijn eigen problemen bezig, en niemand wil de mijne delen’? Misschien moet je in zulke situaties de tijd nemen om de lasten van anderen te dragen – wie weet, raken ze dan geďnteresseerd in jouw zorgen.

Ten derde, David keek omhoog. ‘Tot U roep ik, heere. Ik zeg: U bent mijn toevlucht, mijn deel in het land der levenden’ (vs. 6). Met andere woorden: ‘Heere God, U hoort mijn geroep. U zult mij bevrijden van mijn achtervolgers; ze zijn sterker dan ik.’
Ten slotte, David keek vooruit. ‘Leid mijn ziel uit de gevangenis om Uw Naam te loven; de rechtvaardigen zullen mij omringen, want U bent goed voor mij’ (vs. 8). Als je de heerlijkheid en de zegen van de Heere gezien hebt, kun je met vertrouwen vooruitkijken.

Misschien zit je vandaag in een grot van ontmoediging. Jouw hoop ligt niet in jezelf of in je omstandigheden. Kijk op naar de Heere en gehoorzaam Zijn Woord. Kijk vervolgens met vertrouwen vooruit, want Gods beloften zijn zeker en Zijn Woord is waar.

Warren Wiersbe
Dr. Warren W. Wiersbe (1929-2019) was een internationaal bekend Bijbelleraar en een voormalig voorganger van de Moody Church in Chicago. Hij is tien jaar verbonden geweest aan het radiowerk vanBack to the Bible, eerst als Bijbelleraar en later als algemeen directeur. Dr. Wiersbe heeft meer dan 160 boeken geschreven. Hij en zijn vrouw Betty wonen in Lincoln, Nebraska, USA.

Met vriendelijke toestemming overgenomen uit:
365 dagen Leven uit de Psalmen - Dagboek - Een bron van inspiratie, troost en kracht, Warren W. Wiersbe, paperback, 368 pag., € 19,95, ISBN 978-94-9223-416-2, uitgave van Grace Publishing House

Datum: 13 september 2020
Auteur: Warren Wiersbe
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.gracepublishinghouse.com

Dit artikel delen:

Gerelateerde artikelen:

24 januari 2021 Vertel over Gods trouw
17 januari 2021 Verlangen naar water
10 januari 2021 Kijk naar boven
3 januari 2021 Geef je zorgen aan God
31 december 2020 Veilige muren

Meer nieuws: