MENU
Eenzijdige beeldvorming Afrika belicht in: Stop Filming Us

Eenzijdige beeldvorming Afrika belicht in: Stop Filming Us

21 sep

In de film ‘Stop Filming Us!’, genomineerd voor de prestigieuze ‘Prix Europa’, probeert Joris Postema voorbij het beeld te komen dat media doorgaans tonen van de situatie in de Democratische Republiek Congo.

Dat beeld wordt door westerse filmmakers gemaakt en vertelt het stereotype verhaal: een desolaat extreem arm land waar sinds jaar en dag oorlog wordt gevoerd. Zo’n 250 westerse NGO’s domineren er de economie waardoor het beeld van een hulpeloze bevolking en een niet-functionerende overheid wordt versterkt. Jonge mediaprofessionals in Congo verzetten zich tegen dat eenzijdige beeld. 

De film toont de worsteling van fotograaf Mugabo Baritegera als hij de schoonheid van het leven in Goma wil laten zien. Filmmaakster Bernadette Vivuya moet alle zeilen bijzetten om een film over haar visie op het koloniale verleden van Goma te financieren. En Journalist Ley Uwera wordt gevolgd tijdens haar werk voor westerse NGO’s. Ze komt door dat werk regelmatig in een ideologische spagaat terecht: kiest ze voor goedbetaalde westerse berichtgeving of een niet betaalde eigen mening. Wat is hun perspectief en hoe staan zij tegenover de donkere kanten van Goma?

In de film probeert Joris Postema antwoord te vinden op de vraag of hij als westerse filmmaker ooit kan loskomen van zijn eigen rol, positie en beeldvorming over Congo. Is hij ook een ‘witte helper’ die zijn geweten wil zuiveren. Tijdens een open confrontatie tussen de filmmaker, de inwoners van Goma en de lokale crew wordt geprobeerd om wederzijdse (onderbewuste) veronderstellingen naar de oppervlakte te brengen. Deze vooroordelen bieden een dieper inzicht in de machtsongelijkheid die onder het mechanisme van westerse beeldvorming ligt. 

Woensdag 7 oktober om 22.55 uur bij de EO op NPO 2

Datum: 21 september 2020
Auteur: EO - Sytze Braaksma
Website: http://www.eo.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: