MENU
Maksym: Niet huilen oma alles is nu goed

Maksym: Niet huilen oma alles is nu goed

21 sep

Zending over Grenzen - Het kleine dorp waar Yana (60), haar bedlegerige man en hun twee kleinzoons leven zit klem tussen twee oorlogvoerende gebieden. In 2014 begon het conflict in Oekra´ne en sindsdien leven de mensen aldaar in een kwetsbare balans tussen leven en dood. Een situatie die buitenstaanders haast niet kunnen begrijpen. Het conflict gaat maar door, jong en oud zijn slachtoffer en er lijkt maar geen oplossing of vooruitzicht op vrede te komen.

"Er werden constant huizen door rakketten geraakt", vertelt Yana als ze terugdenkt aan de start van het conflict. "Het was gevaarlijk om naar buiten te gaan en we bleven wekenlang binnen, vaak zonder elektriciteit of water." Haar gezin kon overleven dankzij de hulp van buren. "Na een paar dagen waren we door ons voedsel heen en hadden we geen mogelijkheden om meer te kopen", aldus de Oekra´ense vrouw.

Gelukkig bleef de lokale kerk in samenwerking met Zending over Grenzen er alles aan doen om de mensen die lijden onder de oorlog bij te staan. Zo werd er Ĺs winters bijvoorbeeld een voedspelpakket bij Yana en 1.999 anderen gebracht. Daarnaast bezoekt de lokale gezinscoach van Zending over Grenzen hen regelmatig om in te spelen op hun nood.

De oorlog had ook een onvoorstelbaar grote impact op Yana's kleinzoons Maksym en Danylo. Nadat hun ouders al voor de oorlog scheidden, verhuisden ze met hun moeder en haar nieuwe man naar een andere plek. Dit dorp ligt in het bezette gebied. De moeder van de jongens overleed niet veel later aan bloedkanker en haar kinderen bleven bij hun stiefvader achter. "Hij zorgde niet goed voor Maksym en Danylo, ze waren doodsbang voor hem. Ik mˇest iets doen," vertelt Yana huilend. Maksym loopt naar haar toe en zegt: "Niet huilen oma, alles is nu goed."

Maksym slaat zijn armen om zijn oma heen als hij vertelt: "Toen oma naar het bezette gebied kwam om ons op te halen zette ze haar eigen leven op het spel. Op de grens moesten we urenlang in de rij wachten. We waren volledig onbeschermd en kwetsbaar." Als Yana haar dankbaarheid uit voor de steun die ze van Zending over Grenzen kreeg, klinkt ze oprecht en bewogen: "Ik ben de vrijwilligers die mijn gezin ondersteunen zˇ dankbaar."

Datum: 21 september 2020
Auteur: Zending over Grenzen
Foto: Zending over Grenzen
Website: http://www.zendingovergrenzen.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: