MENU
EO-programma Zie je zondag te gast in Haarlem

EO-programma Zie je zondag te gast in Haarlem

26 sep

Het EO-programma ‘Zie je zondag!’ is de komende drie weken te gast in Haarlem. Hier ontmoet presentatrice Marleen Stelling kerkgangers van ‘Het Open Huis’. “Een gemeente van iedereen”, die dienstdoet als kerk én maatschappelijk centrum. Wie zijn de mensen die elkaar hier opzoeken, ook nu dat door de coronacrisis niet meer vanzelfsprekend is?

In de eerste aflevering van het drieluik maakt Marleen kennis met Cor, die in zijn leven veel te verduren kreeg. Toen hij zeven jaar was, verloor hij zijn zusje aan de verdrinkingsdood. Een paar jaar geleden overleed ook Cor’s vriendin Winona. Eenzaam voelt hij zich gelukkig niet: in ‘Het Open Huis’ vindt Cor aanspraak en gezelligheid. Hij brengt regelmatig een bezoek aan de koffieochtenden én zet zich actief in voor anderen. Drie keer per week laadt Cor zijn rollator vol bij de lokale bakker. Het brood dat hij koopt, deelt hij uit aan wie het nodig heeft.

“Hij zorgt dat ik blijf stralen”
De Haarlemse kerk kent bezoekers uit allerlei culturen. Eén van hen is Arlette. In haar thuisland Congo ontmoette ze jaren geleden haar grote liefde Ad. Maar kort nadat het stel zich in Nederland had gevestigd, werd bij hem een kwaadaardig plekje gevonden. Anderhalf jaar later overleed hij. “God heeft mij en mijn kinderen bijgestaan”, vertelt Arlette openhartig. “Als God niet bij ons was, was ik ook dood. God geeft kracht, ook door verdriet heen. Hij zorgt dat ik sterk ben, kan doorgaan en blijf stralen.”

Verborgen talenten
In de tweede aflevering leert de kijker Gerrit en Danuta kennen. Gerrit kwam in ‘Het Open Huis’ terecht omdat hij hulp nodig had. Pas later raakte hij geïnteresseerd in het geloof, ook al begrijpt hij niet alles. Danuta kijkt sinds ze naar de kerk gaat anders naar het leven. Vroeger wilde ze veel geld verdienen; nu is ze blij dat ze gezond is en een goed netwerk heeft. Aan Marleen vertelt ze waarom de kerk voor haar een stok achter de deur is.

Dienen door te doen
De slotaflevering op zondag 11 oktober toont de verhalen van Raymond en Guido. Raymond raakte een tijd geleden bijna alles kwijt, maar zijn leven nam een verrassende wending: dankzij een bijzondere ervaring kwam hij tot geloof. Zijn doop beschrijft hij als de mooiste dag van zijn leven. Guido kent een ruig verleden. Zijn interesse in het geloof ontstond toen hij zijn vrouw ontmoette. Nu steekt hij in de kerk graag zijn handen uit de mouwen, zodat hij van betekenis kan zijn voor anderen.

Zie je zondag!, elke zondag om 9.20 uur op NPO 2

Datum: 26 september 2020
Auteur: EO - Tom van Straten
Website: http://www.eo.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: