MENU
Help daklozen in de koudste hoofdstad ter wereld

Help daklozen in de koudste hoofdstad ter wereld

10 okt

Het vriest er 's winters met gemak dertig graden: Ulanbaatar in Mongolië, de koudste hoofdstad ter wereld. EO Metterdaad bezocht daar twee jaar geleden de Nederlandse Corrie van der Esch. Zij helpt de daklozen die in de barre kou moeten overleven. Hoe is het nu met haar? En met haar droom om een speciaal opvangcentrum te bouwen?

Er zijn helaas veel daklozen. Armoede, werkeloosheid en gebrek aan scholing leiden er tot veel problemen. Alcoholmisbruik, depressie en huiselijk geweld zijn aan de orde van de dag. Door het gebrek aan sociale bijstand belanden veel mensen op straat. Om te schuilen voor de moordende kou wonen ze vaak in putten naast verwarmingsbuizen. Maar dat is niet zonder gevaar: het gebeurt regelmatig dat zo’n buis gaat lekken en de daklozen hun huid verbranden door het hete water.

In de uitzending maakten we kennis met een ex-dakloze, Jigjidsuren. Jigjidsuren verloor al op jonge leeftijd beide ouders en verdronk z’n verdriet in de drank. Hij belande op straat en stond zelfs op het punt om zelfmoord te plegen door van een brug af te springen. Een vriend trok hem weg en daarna riep Jigjidsuren vertwijfeld “God, als u echt bestaat, help me dan.” Later ontmoette hij de Nederlandse Corrie van der Esch die in Ulanbataar daklozen opvangt in een bus. Corrie gaf hem een warme maaltijd, maar belangrijker nog: ze zag hem écht en gaf hem erkenning.

Hoe het nu met Corrie is zie je in de uitzending van 10 oktober.

Daklozen in Ulantbaar, Mongolie, moeten overleven in 30 graden vorst. Corrie van der Esch vangt hen op met een warme maaltijd, medicijnen en een luisterend oor. Steun haar werk.

Datum: 10 oktober 2020
Auteur: EO - Metterdaad
Foto: EO - Metterdaad
Website: http://www.metterdaad.eo.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: