MENU
Christenen voor Israel brengt grote groep joden uit Oekraine naar Israel

Christenen voor Israel brengt grote groep joden uit Oekraine naar Israel

09 nov

In de nacht van dinsdag 3 op woensdag 4 november emigreerden 140 Joodse jongeren en jongvolwassenen vanuit hun geboorteland OekraÔne naar hun nieuwe thuisland: IsraŽl. In een speciaal voor dit doel gehuurde chartervlucht verhuisden zij naar het beloofde land.

Christenen voor IsraŽl faciliteerde en financierde deze reis, in nauwe samenwerking met het Joods Agentschap en Keren Hayesod in IsraŽl. Vanwege de strikte coronamaatregelen in zowel OekraÔne als IsraŽl was hun vertrek tot het laatste moment onzeker.

Christenen voor IsraŽl heeft deze reis mogelijk gemaakt, als cadeau ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van de stichting. Directeur Frank van Oordt: ďAls Christenen voor IsraŽl willen we het Joodse volk dienen in hun reis naar huis. We mogen er getuige van zijn: 140 jonge mensen keren terug naar hun nieuwe thuisland: IsraŽl!Ē.

Christenen voor IsraŽl is al sinds jaar en dag betrokken bij de ĎAlijaí van Joden van over de hele wereld. ĎAlijaí is het Hebreeuwse woord voor de terugkeer van het Joodse volk na tweeduizend jaar diaspora. Sinds de oprichting van de staat IsraŽl in 1948 verruilden miljoenen Joden hun woonplaats voor de Joodse staat. Met name vanuit Europa en het Midden-Oosten, en sinds de val van het IJzeren Gordijn ook vanuit de voormalige Sovjet-Unie. Deze terugkeer werd door de profeten al duizenden jaren geleden talloze keren beschreven in de Bijbel.

Bijzondere tijd
Voorzitter van Christenen voor IsraŽl ds. Frank Heikoop: ďWe leven in een bijzondere tijd. De Heere God brengt Zijn volk thuis vanuit alle delen van de wereld. Vanuit EthiopiŽ, Frankrijk, en India, maar ook vanuit de Voormalige Sovjet-Unie emigreren elke maand honderden Joden naar IsraŽl. ProfetieŽn worden voor onze ogen vervuldĒ.

Een vlucht met grote uitdagingen
In coronatijd is emigreren allesbehalve eenvoudig. Niet alleen de strenge lockdown in IsraŽl maakt het lastig, maar ook de steeds veranderende reisbeperkingen vanuit OekraÔne zorgen voor uitdagingen. De Joodse jongeren komen uit 27 dorpen en steden, verspreid over OekraÔne, een land 15 keer zo groot als Nederland.

Koen Carlier, coŲrdinator van Christenen voor IsraŽl in OekraÔne vertelt: "de laatste weken waren hectisch om vooral het logistieke gedeelte goed te regelen. De situatie veranderde ook regelmatig vanwege een grote groep uit het oosten die moest overnachten. Maar het is allemaal voorspoedig verlopen!"

Vlucht naar het beloofde land
Onder de reizigers zijn bovendien een aantal jongeren die gevlucht zijn uit de regio Donetsk, een moeilijk te bereiken oorlogsgebied in Oost-OekraÔne, en uit Mariupol, een stad op enkele kilometers van het oorlogsfront. Arthur (18) woonde in de Volksrepubliek Donetsk (oost-OekraÔne). Hij is sportman. Zijn ouders, grootouders en twee jongere broertjes blijven achter in Donetsk. Het was heel lastig om de grens met OekraÔne over te steken, maar het is gelukt! In zijn gezin is jaren erover gesproken of hij zou gaan. Hij zegt: "ik weet niet wat ik moet verwachten, maar mijn droom is om in IsraŽl plaats te bereiden voor mijn hele familie".

De logistieke uitdaging voor het Christenen voor IsraŽl-team was dan ook enorm: tientallen busjes van Christenen voor IsraŽl en andere internationale organisaties vertrokken op 3 november vroeg in de ochtend uit alle delen van het land naar de luchthaven van Kiev.

De puzzelstukjes vallen in elkaar!
Koen Carlier: "Een paar dagen geleden las ik het hele hoofdstuk Jesaja 60 waarin bijzondere dingen staan beschreven. Het einde beschrijft hoe de Heere met Zijn eigen handen Zijn Volk zal planten in het land. Wat de Heere plant gebeurt nu, in onze tijd!"

Nieuwe thuisland
Aangekomen in IsraŽl gaan de 140 jongeren tien dagen in thuisquarantaine. Zodra de quarantaineperiode voorbij is beginnen zij met het leren van de taal, om zo te kunnen integreren in hun nieuwe thuisland.

Nog veel Joden wachten op de mogelijkheid om te kunnen verhuizen naar IsraŽl. Als Christenen voor IsraŽl bieden we ze hierbij de helpende hand. In praktische zin, met vervoer en papieren, maar ook door vriendschap en verbondenheid te laten zien.

Helpt u mee met een gift? Bezoek dan deze pagina op de site van christenen voor IsraŽl

Datum: 9 november 2020
Auteur: Christenen voor Israel - Sara van Oordt
Foto: Christenen voor Israel
Website: http://www.christenenvoorisrael.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: