MENU
D66 reageert woede over NAVO-norm af op SGP

D66 reageert woede over NAVO-norm af op SGP

02 dec

VIDEO - Bekijk hier het debat tussen Chris Stoffer (SGP), Martijn van Helvert (CDA) en Salima Belhaj (D66) over de 2 procent NAVO-norm tijdens de begrotingsbehandeling van Defensie.
Chris Stoffer: Met intenties win je geen oorlog
“Met discussies en intenties winnen we geen oorlog.” Dat zei kamerlid Chris Stoffer bij de behandeling van de Defensiebegroting. De SGP pleit al jaren en consequent voor investeringen in de krijgsmacht. De landsverdediging is een kerntaak van de overheid. “Omdat de ontwikkelingen op het gebied snel gaan, moet Defensie hard lopen om ‘bij de tijd’ te blijven. Het kabinet zegt weliswaar ‘wat’ er daarvoor nodig is, maar over de vraag ‘hoe’ is veel nog veel onduidelijk.”

NAVO-norm
Stoffer wees minister Bijleveld van Defensie op het goede voorbeeld van Zweden. Dat land verhoogde het defensiebudget met maar liefst 40%. Stoffer: “Niet gek als je kijkt naar veiligheidsdreigingen en de impact van Covid-19. Ook veel Europese NAVO-landen gaan Nederland voor. Laten we Kamerbreed, de schouders eronder zetten om uiterlijk in 2030 op de NAVO-norm van 2% van het BBP te zitten.”

Arbeidsvoorwaarden
De SGP wil dat óók het personeelsbeleid van Defensie op orde is: “Mensen die voor Nederland klaarstaan verdienen goede arbeidsvoorwaarden,” zei Stoffer. “Ik ben blij met de stijging van het reservistenbestand. Tegelijk ben ik bezorgd over het achterblijven van de geplande instroom en vullingspercentages.” In dat kader noemde hij de psychologische zorg aan actief dienende militairen en veteranen. “Zij komen voor moeilijke morele dilemma’s te staan. Daardoor kan later schuldgevoel ontstaan over iets dat ze deden of nalieten. Dat heeft grote impact.”

Onderzeeboten
Daarnaast zette de SGP zich deze week in voor het maritieme deel van onze Defensiecapaciteit. Stoffer wil dat Nederland daarbij vooral investeert in onderzeeboten. De kennis die Nederland hierover heeft opgebouwd moet behouden blijven. In een motie die de SGP achter de hand houdt en inmiddels ook gesteund wordt door andere partijen dringt Stoffer hierop aan. Dat is in het belang van onze veiligheid en geeft ons bovendien de mogelijkheid om onze strategisch autonomie op dit punt te bestendigen.

Datum: 2 december 2020
Auteur: SGP - Chris Stoffer
Foto: SGP
Website: http://www.sgp.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: