MENU
Kamervoorzitter ontvangt donderdag Menora van Joodse gemeenschap

Kamervoorzitter ontvangt donderdag Menora van Joodse gemeenschap

08 dec

De voorzitter van de Tweede Kamer ontvangt bij het begin van het Joodse Chanoekafeest op 10 december een menora uit handen van vertegenwoordigers de joodse Chabad-gemeenschap, om het feest van lichtjes te vieren. In verband met de coronamaatregelen zal de overhandiging digitaal plaatsvinden aan Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib.

Chanoeka, het feest van lichtjes, is een universeel feest waarbij wordt gevierd dat het kwaad in onze wereld niet het laatste woord heeft. Men viert dat uiteindelijk het goede zal overwinnen, het kleine kan het grote verslaan. Zo gebeuren er soms onverwacht mooie dingen in onze wereld, tegen alle verwachting in.

Zo gebeuren er soms onverwacht
mooie dingen in onze wereld,
tegen alle verwachting in.


Juist in deze moeilijke maanden met de coronapandemie voelen veel mensen zich eenzaam of maken ze zich zorgen over hun baan of over hun financiŽn. Met het overhandigen van de kandelaar wil de Joodse gemeenschap licht brengen in het parlement. De kandelaar komt voor het raam te staan in het kantoor van de Kamervoorzitter, zodat het licht naar buiten toe verspreid wordt, over de Haagse samenleving en vandaar uit over de wereld.

2020 was een bijzonder jaar voor de relatie tussen de Joodse gemeenschap en Nederland. Dit jaar werd 75 jaar bevrijding gevierd en waren er een aantal betekenisvolle momenten. In januari bood premier Rutte zijn excuses voor het tekortschieten van de Nederlandse overheid tijdens de oorlog.

Op 4 mei sprak de Koning op de Dam
persoonlijke woorden over de rol van zijn
overgrootmoeder, koningin Wilhelmina.


Dit najaar spraken diverse kerken over hun rol tijdens de oorlog, memoreerden moedige daden van gemeenteleden en beleden schuld voor momenten waarop ze tekortschoten. Juist na zoín jaar heeft het ontsteken van het licht extra betekenis. Het kwaad overwint niet.

De videoregistratie van de overhandiging en de toespraak van Tweede Kamer voorzitter Arib is vanaf donderdag 10 december 15.00 uur te zien via deze link

Datum: 8 december 2020
Auteur: Christenunie - Jeroen Troost
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.christenunie.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: