MENU
Het levensverhaal van Brang Aung uit Myanmar is heel bijzonder

Het levensverhaal van Brang Aung uit Myanmar is heel bijzonder

09 dec

ZOA - Dorpelingen noemen Brang Aung uit Myanmar niet alleen een ‘man van God’, maar ook heel moedig. “Hij heeft heel wat moeten doorstaan en overleeft alles, waaronder een aanval van een wild zwijn!” Hij mist weliswaar enkele vingers, maar zijn levensverhaal is inderdaad heel bijzonder.

Brangs wieg stond in een dorpje vlakbij Hpa Kant in de staat Kachin. Hij behoort dan ook tot een van de vele etnische groepen in Myanmar, de Kachin. Zijn vader overleed toen Brang 19 jaar was en hij moest de kost verdienen voor zijn familie. Op zijn 22ste was hij verplicht om zich aan te sluiten bij KIA, de bewapende tak van de organisatie die opkomt voor de belangen van de Kachin. “Dat was een zware tijd. Als volgeling van Christus vond ik het verschrikkelijk om mensen te doden. Ik probeerde meermaals te vluchten, maar dat mislukte.”

Als volgeling van Christus vond ik het
verschrikkelijk om mensen te doden.
Ik probeerde meermaals te vluchten,
maar dat mislukte.


Op een dag werden hij en anderen gearresteerd door het Birmese leger, met een beroep op een speciaal wetsartikel om politieke activisten te kunnen oppakken. Het vonnis? Een gevangenisstraf van vijf jaar. “Ik bad om vrijlating en vertrouwde God dat Hij voor mij een weg zou banen.”

Doopdienst in gevangenis
Vrijlating zat er nog even niet in, maar God baande wel een bijzondere weg. Brang begon in de Bamma gevangenis te evangeliseren en vele gevangenen kwamen tot geloof in Christus. Hij vroeg zelfs of hij een doopdienst in de gevangenis mocht houden en dat mocht! “Ik nodigde een dominee uit om de dienst te leiden en tot mijn vreugde liet bijna een derde van alle gevangenen zich dopen.” Nu hij de smaak te pakken had, organiseerde hij wekelijks erediensten en kerstvieringen. Na 2,5 jaar werd hij echter overgeplaatst naar een gevangenis in Mandalay, waar hij niet dezelfde kansen kreeg.

Toen zijn straf erop zat, besloot Brang Aung niet naar huis terug te gaan. “Ik wilde vanzelfsprekend dolgraag mijn familie weer zien, maar bij terugkomst had ik me weer bij KIA moeten aansluiten en dat wilde ik niet.” In plaats daarvan ging hij naar een bijbelschool in Mandalay, de op een na grootste stad van Myanmar.

Groentemakelaar
Vervolgens streek Brang Aung neer in de provinciestad Taungoo om twee redenen: hij wilde daar mensen vertellen over het evangelie en hij kon daar aan de slag als ‘makelaar in gewassen’, iemand die bemiddelt tussen lokale boeren en handelaren in de stad. Dat betekende continue heen en weer pendelen, wat argwaan wekte bij de bewapende tak van de organisatie die op komt voor de etnische groepering Karen. Ze verdachten hem van spionage voor het Birmese leger. “Gelukkig lieten ze mij snel weer vrij toen ze ontdekten dat ik me alleen maar bezighield met de handel in groenten en andere gewassen.”

Gelukkig lieten ze mij snel weer vrij
toen ze ontdekten dat ik me alleen maar
bezighield met de handel in groenten
en andere gewassen.


Brang Aung verwierf intussen extra inkomsten via seizoenswerk op een kardemom-boerderij. Na verloop van tijd kreeg Brang Aung zelfs een stukje grond vlak bij het dorp Lel Kho Doe Kar, waarop hij een huisje bouwde. Hij trouwde met een lieve vrouw en inmiddels zijn ze gezegend met drie kinderen.

Actief met ZOA
Brang Aung blijkt een man van twaalf ambachten maar gelukkig geen dertien ongelukken. Hij verkoopt momenteel vissen en maakt vispasta’s. Ook werkt hij – vrijwillig – als operatie- en onderhoudsmonteur mee aan een waterproject van ZOA. Hij is actief in de watercommissie die de gemeenschap van het dorp Lel Kho Doe Kar helpt om het watersysteem correct en hygiënisch te gebruiken. In 2020 heeft ZOA een mechanische waterpomp in dit dorp geďnstalleerd.

Watervoorziening Myanmar
Omdat Brang Aung over goede vaardigheden beschikt voor motorreparaties, is hem dat werk wel toevertrouwd. Ook neemt hij actief deel aan sociale en christelijke activiteiten in het dorp; hij is onder meer diaken in de kerk. De dorpelingen respecteren hem. “Hij heeft heel wat meegemaakt, maar hij helpt telkens anderen met een goed woord en goede daden.” De moedige Brang Aung reageert bescheiden: “Ik prijs de Heer en ben Hem dankbaar.”

De moedige Brang Aung reageert bescheiden:
“Ik prijs de Heer en ben Hem dankbaar.”


Myanmar is een van de armste landen in Zuidoost-Azië. Overstromingen en cyclonen komen vaak voor. Ook is er sprake van geweld en discriminatie van minderheden. De internationale gemeenschap lijkt Myanmar soms te vergeten, maar ZOA is er – in een complexe omgeving met lastige omstandigheden. Samen willen we er zijn voor moedige mensen, zoals Brang Aung en zijn dorpelingen. Help je mee? Bezoek dan deze pagina van ZOA onderaan kun je een gift overmaken.

Datum: 9 december 2020
Auteur: ZOA
Foto: ZOA
Website: http://www.zoa.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: