MENU
Onbedoeld zwangere vrouwen krijgen vaak niet de hulp die ze nodig hebben

Onbedoeld zwangere vrouwen krijgen vaak niet de hulp die ze nodig hebben

10 dec

ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber: “Met sommige partijen zullen we het nooit eens worden over de abortuswet, maar ik hoop dat we elkaar wél kunnen vinden in het streven naar het verminderen van het aantal abortussen.”

De ChristenUnie wil het aantal van 30.000 abortussen per jaar in Nederland terugdringen door met voorstellen te komen ‘die breed door politieke partijen gesteund kunnen worden’. In een manifest doet de partij vandaag voorstellen als betere hulp aan onbedoeld zwangere vrouwen, het opnemen van de anticonceptiepil in het basispakket en het verbeteren van de nazorg na een abortus, om zo herhaalde abortussen te voorkomen.

Volgens Dik-Faber is het debat over abortus ‘zo sterk gepolariseerd dat we onbedoeld zwangere vrouwen vaak niet de hulp geven die ze nodig hebben.’ “We hoeven het niet eens te worden over onze kijk op de abortuswet. Maar we kunnen wel samen erkennen dat achter elke abortus een ethisch dilemma schuilgaat. Een dilemma van een vrouw, die we de best mogelijke hulp moeten bieden. Ik hoop dan ook dat we elkaar kunnen vinden in het streven naar het voorkomen van abortussen en dan in het bijzonder het aantal herhaalde abortussen.”

De ChristenUnie doet in het manifest voorstellen om de hulp voor onbedoeld zwangere vrouwen te verbeteren en onbedoelde zwangerschappen te voorkomen. Door te kijken naar de noodsituaties waar vrouwen in verkeren als ze kiezen voor een abortus, kan er hulp op maat worden aangeboden.

Voorstellen die de ChristenUnie doet:
- We zorgen ervoor dat vrouwen en mannen zich in ieder geval niet door een gebrek aan geld of woonruimte gedwongen voelen te kiezen voor een abortus.
- We organiseren de nazorg na een abortus beter en geven huisartsen hierbij een centrale rol, ook om herhaalde abortussen te voorkomen.
- We doorbreken het taboe op het gesprek over abortus, om het makkelijker te maken om hulp te zoeken.
- We versterken de objectieve voorlichting over abortus en alternatieven die onbedoeld zwangere vrouwen hebben.
- We nemen de financiële drempel voor de anticonceptiepil weg, om te voorkomen dat vrouwen onbedoeld zwanger raken.

Datum: 10 december 2020
Auteur: Christenunie - Carla Dik-Faber
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.christenunie.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: