MENU
Coronastress leidt tot toename burn-outs

Coronastress leidt tot toename burn-outs

17 dec

De Hoop GGZ - We staan massaal op omvallen door de coronacrisis: die strekking hebben veel krantenkoppen en onderzoeken de afgelopen maanden. Is dat echt zo? Is corona de aanleiding of juist de druppel? En wat kun jij doen, als leidinggevende of werkgever, om massale uitval te voorkomen? De Hoop GGZ vroeg het Ton Wintels.

Naast Productmanager E-health en GZ-psycholoog bij De Hoop ggz is hij Manager Hoop Online. Daarmee biedt De Hoop online hulpverlening (volledig online) voor zowel volwassenen als kinderen en jeugd.

“Nederland kent 1,3 miljoen werknemers met burn-out klachten”, begint Ton. De afgelopen maanden vliegen de onderzoeken en krantenkoppen over burn-out in relatie tot corona ons om de oren. Hoe realistisch is dat? Krijgen we massaal een burn-out door coronastress?

“Een burn-out heeft nooit één oorzaak”, legt Ton uit. “De coronacrisis is dus niet ‘verantwoordelijk’ voor de toename aan burn-outs; het kan wel de druppel zijn. Mensen werken veel thuis – dat vergt wat van de onderlinge relaties – en er zijn zorgen over bijvoorbeeld een baan of inkomsten. Daarnaast was de scheiding tussen privé en werk nog nooit zo vaag. Alles loopt door elkaar heen. Of het nu werk in huis is of werk voor ‘de zaak’, het komt allemaal op één grote to-do-list. Daardoor is het gevoel ‘nooit klaar te zijn’, er constant.”

De scheiding tussen privé en werk
was nog nooit zo vaag. Alles loopt door
elkaar heen.


Al die factoren bij elkaar zouden dus kunnen zorgen voor een burn-out. Zie je een burn-out eigenlijk aankomen? Ton: “Iemand komt niet van de ene op de andere dag in een burn-out terecht, daar gaan signalen aan vooraf. Als je de signalen herkent, kun je op tijd bijsturen. Dat geldt voor degene die op een burn-out afstevent, maar ook voor zijn of haar leidinggevende. Signalen die wijzen op een dreigende burn-out, worden door anderen vaak eerder gezien dan door de persoon zelf.”

Leidinggevenden en werkgevers kunnen dus een rol spelen in het voorkomen van een burn-out. Hoe dan? “De verantwoordelijkheid voor het voorkomen van een burn-out ligt natuurlijk niet volledig bij een werkgever of leidinggevende”, benadrukt Ton. “Maar ze kunnen wel een belangrijke rol spelen door bepaald gedrag te stimuleren – of juist niet te stimuleren – en door bepaalde maatregelen te nemen.”

Ton deelt 6 tips die werkgevers en leidinggevenden hierbij helpen, deze zijn te lezen op de website van De Hoop via deze link

Datum: 17 december 2020
Auteur: De Hoog GGZ
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.dehoop.org

Dit artikel delen:

Meer nieuws: