MENU
visual
Xmas: Whats in the name
Xmas: Whats in the name
Xmas: Whats in the name
Xmas: Whats in the name
Xmas: Whats in the name
Xmas: Whats in the name
Xmas: Whats in the name
Xmas: Whats in the name

Xmas: Whats in the name

26 dec

Shakespeare liet Julia verzuchten: ‘What’s in a name?’ Ze vond het niet belangrijk hoe Romeo heette, maar wie hij was. Maar soms is een naam wel heel belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan de naam die verborgen zit in het woord ‘Xmas’. De ‘X’ uit ‘Xmas’ staat voor de Griekse letter ‘chi’. Dit is de eerste letter van het Griekse woord voor Christus.

‘Xmas’ is dus een verkorte versie van ‘Christmas’. En uit het woord ‘Christus’ is ons Nederlandse woord ‘Kerst’ ontstaan. Met Kerst denken we aan een heel bijzonder Kind dat werd geboren en prachtige namen kreeg. Zijn komst was lang tevoren aangekondigd, en ook een aantal van Zijn namen was al bekend.

Kerstkind krijgt twee namen
God vindt namen belangrijk. Dat zien we bij de geboorte van Jezus. Je zou denken dat Jozef en Maria zelf een naam mochten uitkiezen voor het Kindje dat geboren zou worden, maar dat gebeurde niet. God had Zelf al een naam uitgekozen voor Zijn Zoon.

God stuurde een engel naar Maria en die zei tegen haar: ‘Wees niet bang, Maria, want je hebt genade gevonden bij God. Luister, je zult zwanger worden en een Zoon baren en je moet Hem de naam Jezus geven.’
En een engel verscheen in een droom aan Jozef en zei tegen hem: ‘Het Kind dat Maria draagt, is ontvangen uit de Heilige Geest. Geef Hem de naam Jezus, want Hij zal Zijn volk bevrijden van hun zonden. Hij zal Immanuel genoemd worden, wat betekent “God met ons”.’

God liet dus, zodat het heel duidelijk zou zijn, zowel aan Jozef als aan Maria weten welke namen Zijn Zoon moest krijgen.

Namen geven
Veel ouders denken zorgvuldig na over de naam die ze hun kindje geven. Een naam is zo ongeveer het eerste wat we krijgen. Daar moeten we het ons hele leven mee doen. In de Bijbel zijn namen extra belangrijk. Een naam omvat wie een persoon is. Als je dus aan iemands naam komt, dan kom je eigenlijk aan de persoon zelf.

God vindt namen zo belangrijk dat Hij soms zelfs mensen een nieuwe naam geeft. Bijvoorbeeld de aartsvader Abraham, die eerst Abram heette. Zijn nieuwe naam, Abraham, betekent ‘vader van veel volken’. En Simon, een volgeling van Jezus, kreeg de naam Petrus, wat ‘rots’ betekent.

God zegt daarmee: Ik geef jou een nieuwe naam, want er gaat iets nieuws in jouw leven gebeuren, of er ontstaat een nieuwe relatie, of je komt in een nieuwe levensfase. God kent onze naam. Hij wil graag een relatie met ons en Hij heeft ook een plan met ons leven.

Leven heeft een Naam
- God heeft alles ge­maakt: de aarde, dieren, mensen … alles was prachtig. Er was geen ziekte, geen dood. God had een relatie met de mensen.
- Maar de eerste mensen, Adam en Eva, werden ongehoorzaam aan God. Vanaf dat moment werd de relatie tussen God en de mensen anders.
- Ruzie, eenzaamheid, ziekte en dood zijn de gevolgen. Zonder God is er geen werkelijk leven. Ook ik leef gescheiden van God. Dat komt door mijn verkeerde daden (‘zonden’ noemt de Bijbel dat). Als ik sterf, blijf ik ver van God vandaan.
- Uit liefde zorgde God voor een oplossing. Zijn Zoon, Jezus Christus, stierf aan een kruis. Daar droeg Hij mijn straf. Na drie dagen stond Hij op uit de dood. En na veertig dagen ging Hij terug naar de hemel.
- Als ik geloof dat Jezus Christus voor mijn zonden is gestorven en ik Hem aanneem als mijn Redder, krijg ik een relatie met God. Ik word Zijn kind!
- Nu is mijn nieuwe leven begonnen! Ik kan met God praten (bidden). In de Bijbel, Zijn boek, lees ik wat Hij tegen mij zegt.
- Dit nieuwe leven blijft altijd. Als ik sterf, zal ik bij God zijn in de hemel.

Datum: 26 december 2021
Auteur: Redactie Christelijknieuws
Foto: © ChristelijkNieuws
Website: http://www.leven.nu

Dit artikel delen:

Meer nieuws: