MENU
Rol sociaal werkers bij leefstijlbevordering

Rol sociaal werkers bij leefstijlbevordering

12 jan

CHE EDE - Nieuwe Post-hbo opleiding over leefstijlinterventies in het sociaal domein. Leefstijlkeuzes hebben vaak een wisselwerking op sociale, relationele en psychische problemen. In een nieuwe opleiding van de CHE leren sociaal werkers hoe ze cliënten kunnen helpen om gezondere keuzes te maken en nieuwe gewoontes vol te houden.

Het gaat om de post-hbo Leefstijlcoaching, die in februari 2021 start. De opleiding bestaat uit 14 lesdagen, verspreid over één jaar. In de opleiding leren deelnemers hoe ze op methodische wijze een leefstijlanalyse maken en op basis van wetenschappelijke kennis leefstijlinterventies ontwikkelen op het gebied van onder meer voeding, bewegen, stress, roken en alcoholgebruik.

De nieuwe post-hbo van de CHE is gebaseerd op het functieprofiel van de Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland (BLCN). De lessen worden gegeven door vakdocenten van de opleiding Verpleegkunde en Social Work van de CHE en gezondheidsprofessionals uit het werkveld. In de opleiding wordt uitgebreid aandacht besteed aan gedragsverandering en het volhouden van nieuwe gewoontes.

Gewoontes ombuigen en volhouden - Daniëlle Verboom-de Vries
“We weten allemaal wel dat roken slecht is, maar die kennis helpt ons niet om te stoppen. Het veranderen van gewoontes is namelijk ontzettend lastig. In deze opleiding kijken we aan de hand van de contextuele benadering hoe gewoontes zijn ontstaan. Welke rol speelt bijvoorbeeld het gezin waar je uitkomt? Als je dat begrijpt, kun je anderen makkelijker helpen om gewoontes om te buigen”, vertelt opleidingscoördinator Daniëlle Verboom-de Vries.

Deelnemers aan de opleiding verdiepen zich daarnaast in de positieve psychologie en het waardegerichte leven.
“We weten uit wetenschappelijk onderzoek dat je nieuwe gewoontes makkelijker volhoudt als je positieve doelen hebt en je richt op waarden die voor jou belangrijk zijn. Je wilt bijvoorbeeld een goed voorbeeld zijn voor je tienerdochter en daarom stoppen met roken. Of meer bewegen zodat je later fit genoeg bent om te kunnen spelen met je kleinkinderen. In deze opleiding leer je hoe je op deze wijze leefstijlverandering stimuleert en begeleidt, met behulp van onder meer Acceptance and Commitment Therapy (ACT).”

Lees meer over deze opleiding op de website van de CHE in Ede.

Datum: 12 januari 2021
Auteur: CHE
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.che.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: