MENU
Kamermeerderheid: regering moet Armeense genocide erkennen

Kamermeerderheid: regering moet Armeense genocide erkennen

09 feb

Een ruime Kamermeerderheid roept de Nederlandse regering op om de Armeense genocide te erkennen. Het voorstel, dat ChristenUnie-Kamerlid Joėl Voordewind dinsdag indient, wordt gesteund door CDA, SP, GroenLinks, PVV, FVD, SGP, 50PLUS, PvdD, vKA en Krol.

ChristenUnie-Kamerlid Joėl Voordewind: “Meer dan honderd jaar geleden vond de Armeense genocide plaats, uitgevoerd door het Ottomaanse rijk. Zo’n anderhalf miljoen Armeniėrs zijn er vermoord, naast ook nog andere christelijke minderheden zoals Arameeėrs, Assyriėrs en Pontische Grieken. Een volkerenmoord, die de Nederlandse regering nog steeds niet als zodanig erkent. Die schroom is absurd.

Ook in 2021 voelen de Armeniėrs de dreiging van het Turkije van Erdogan. De Turkse leider steunde Azerbeidzjan vorig jaar nog in de strijd tegen de Armeniėrs in Nagorno-Karabach. Deze agressie moet een halt worden toegeroepen.

Om verzoening te bevorderen en herhaling in de toekomst te voorkomen, is het allereerst van groot belang dat landen zich helder uitspreken. Een ruime Kamermeerderheid roept de Nederlandse regering op dit eindelijk te doen.”

Tussen 1915 en 1917 vond er een grote volkerenmoord plaats door het Ottomaanse rijk, waar Armeniėrs, Arameeėrs, Assyriėrs en Pontische Grieken het slachtoffer van waren. Sinds 2018 erkent de Tweede Kamer reeds de Armeense genocide, na een motie op initiatief van de ChristenUnie. De regering gebruikt echter nog steeds slechts de formulering ‘de kwestie van de Armeense genocide’.

Motie

De Kamer, gehoord de beraadslaging,

Constaterende dat Nederlandse regering de Armeense genocide van 1915 door het Ottomaanse rijk (waarbij ook de Arameeėrs, Assyriėrs en de Pontische Grieken slachtoffer werden), nog altijd niet erkent;

overwegende dat de Tweede Kamer in 2004 bij de motie Rouvoet de Armeense genocide unaniem heeft erkend door de regering op te roepen de erkenning van de Armeense genocide in dialoog met Turkije aan de orde te stellen, nadien gevolgd door de motie Voordewind cs. van 2018, waarin de Armeense genocide expliciet wordt erkend door het parlement;

van mening, dat er meer dan ooit urgentie bestaat dat landen zich helder uitspreken over het verleden, om verzoening te bevorderen en herhaling in de toekomst te voorkomen;

verzoekt de regering de Armeense genocide te erkennen,

en gaat over tot de orde van de dag

Voordewind
Van Helvert
Karabulut
Van Ojik
Wilders
Baudet
Van der Staaij
Van Otterloo
Van Kooten Arrissen
Van Raan
Krol

Datum: 9 februari 2021
Auteur: Christenunie - Jeroen Troost
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.christenunie.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: