MENU
Hendrik Jan van de Heiden speelt de allermooiste christelijke liederen

Hendrik Jan van de Heiden speelt de allermooiste christelijke liederen

22 feb

VIDEO - Zo ongekend groot als de stroom online christelijke (orgel)muziek was in het achterliggende coronajaar, zo stil bleef het rond de koning van de instrumenten, de piano. Musicus Hendrik Jan van de Heiden bracht daar onlangs verandering in. Hij huurde eind november 2020 het prachtige (voormalige) conservatorium Het Cenakel in Tilburg af en nam plaats achter een heuse Steinway & sons.

Op de pikzwarte vleugel speelde hij zijn selectie van de allermooiste christelijke liederen en liet dat vastleggen door Refoweb middels beeld en geluid.
Van der Heiden speelde eeuwenoude, beroemde nummers zoals 'Abba, Vader', 'Neem mijn leven, laat het, Heer' en ‘Blijf mij nabij’. Maar ook de Geneefse Psalmen 119 en 81 ontbreken niet. Verder is er modern (Engelstalig) werk te horen van John Rutter (God and God alone) en van Sela ( 'Ik zal er zijn'). De video bevat ook zelfgeschreven improvisaties op bestaande melodieën en drie werken van eigen makelij.

Voor de pianist uit Apeldoorn is het de eerste keer dat hij zijn werk op bewegend beeld uitbrengt. En dat is best even wennen aldus Hendrik Jan: "Ik heb al heel wat cd’s opgenomen maar 3 camera's die iedere beweging registreren, daar moet je maar niet teveel bij nadenken". Van enige spanning was overigens niets te merken. De lastige bewerking van 'Ruwe stormen mogen woeden' stond er na enkele minuten foutloos op.

Hendrik Jan van der Heiden (1978) is opgeleid door nationaal bekende organisten (o.a. Klaas Jan Mulder) en pianisten en heeft inmiddels dertien CD’s voor piano en orgel op zijn naam staan. De virtuoos componeert zelf maar speelt ook bewerkingen van bekende en minder bekende christelijke en klassieke muziek. Indrukwekkend zijn vooral ook zijn improvisaties. Van der Heiden is tevens werkzaam als fotodocumentalist bij de Erdee Media Groep.

Datum: 22 februari 2021
Auteur: RefoWeb
Foto: Hendrik Jan van der Heiden
Website: https://hendrikjanvanderheiden.wordpress.com

Dit artikel delen:

Meer nieuws: