MENU
Door corona armoedebestrijding 20 jaar terug in de tijd

Door corona armoedebestrijding 20 jaar terug in de tijd

10 maa

De internationale hulporganisatie World Vision stelt dat COVID-19 ons 20 jaar kan terugwerpen in de tijd als het gaat om het terugdringen van honger en het verbeteren van gezondheidszorg voor miljoenen kinderen in de wereld.

- Terwijl de wereld zich bezighoudt met COVID-19-vaccins, daalt het vaccinatiecijfer voor andere dodelijke ziekten voor het eerst in 28 jaar aanzienlijk 
- Het aantal mensen in extreme armoede neemt voor het eerst in 20 jaar toe, 150 miljoen mensen extra in 2021 
- 60% meer mensen ontvangen financiŽle steun of cash-vouchers in World Vision-programma's over de hele wereld    

Terwijl de wereld zich nu richt op COVID-19-vaccinaties, hebben de sociale beperkingen ervoor gezorgd dat miljoenen kinderen niet tegen andere ziekten konden worden gevaccineerd. Twintig jaar van moeizaam verworven vooruitgang staan op het spel. Meer dan 5 miljoen kinderen jonger dan 5 jaar worden bedreigd door cholera en diarree. De pandemie lijkt 20 jaar vooruitgang in de strijd tegen HIV, tuberculose en malaria teniet te doen en het jaarlijkse aantal sterfgevallen te verdubbelen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schat dat de kans dat een kind dat vandaag wordt geboren, volledig is ingeŽnt met alle aanbevolen vaccins tegen de tijd dat het vijf jaar is, minder dan 20 procent is.

"We mogen niet toestaan dat de pandemie kinderen blijft beroven van hun toekomst, omdat het onderwijs wordt opgeschort, de gezondheidszorg overbelast is, reguliere vaccinatiecampagnes worden onderbroken en kinderen honger moeten lijden omdat hun ouders geen inkomsten meer hebben", aldus Andrew Morley, de internationale president en CEO van World Vision International.

De pandemie heeft geleid tot de diepste wereldwijde recessie sinds de jaren dertig van de vorige eeuw. De extreme armoede is voor het eerst in 22 jaar toegenomen, en de werkloosheid is dramatisch gestegen. De Wereldbank voorspelt dat door COVID-19 maar liefst 150 miljoen meer mensen dit jaar in extreme armoede vervallen, van wie de helft kinderen.

"World Vision maakt zich grote zorgen dat de langetermijneffecten van COVID-19 de ontwikkeling van een generatie van 's werelds meest kwetsbare kinderen blijvend ontwricht. Er mogen niet nog meer kinderlevens kapot gemaakt worden, nu meisjes en jongens over de hele wereld nog steeds geconfronteerd worden met de verwoestende naschokken van COVID-19," aldus Morley.

Sinds 1990 is het aantal kinderen dat sterft aan oorzaken die te voorkomen zijn, zoals armoede, honger en ziekte, meer dan gehalveerd. World Vision vreest dat miljoenen kinderen het risico lopen om te sterven door honger of ziekte, tenzij de internationale gemeenschap voorrang geeft aan landen die nu het grootste lange-termijnrisico lopen door de gevolgen van COVID-19.

"De internationale gemeenschap moet de uitdaging aangaan, wij moeten ons verenigen om hoop te brengen voor het te laat is," aldus Morley. 

De VN heeft onlangs voorspeld dat in 2021 wereldwijd 235 miljoen mensen humanitaire hulp en bescherming nodig zullen hebben; een stijging van 40% in een jaar tijd. Dit betekent dat 1 op de 33 mensen wereldwijd hulp nodig heeft, een aanzienlijke stijging ten opzichte van de 1 op de 45 mensen een jaar geleden, wat al het hoogste cijfer in decennia was. In 2020 is het aantal mensen dat financiŽle steun of cash-vouchers ontvangt van World Vision gestegen tot 6,4 miljoen; een enorme stijging van 60 procent ten opzichte van 2019. 

ďEen jaar geleden lanceerden we bij World Vision de grootste noodhulpactie in onze geschiedenis voor COVID-19 We doen een dringend beroep op regeringen, particulieren en bedrijven om prioriteit te geven aan kinderen en in actie te komen om de verwoesting die deze pandemie al heeft aangericht te stoppen," aldus Morley.

World Vision is een christelijke ontwikkelingsorganisatie. Wij richten ons op de meest kwetsbare kinderen. We stellen hen in staat armoede te overwinnen en de vreugde van een veranderd leven te ervaren. GeÔnspireerd door ons christelijk geloof zetten we ons in voor kinderen van alle achtergronden, zelfs op de gevaarlijkste plekken.

Datum: 10 maart 2021
Auteur: World Vision - Marlies Wegerif
Foto: World Vision
Website: http://www.worldvision.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: