MENU
800 vrijwilligers van World Servants gaan dit jaar in Nederland aan de slag

800 vrijwilligers van World Servants gaan dit jaar in Nederland aan de slag

18 maa

WOLVEGA –De vrijwilligers van World Servants gaan deze zomer niet aan de slag in ontwikkelingslanden, maar steken in plaats daarvan hun handen uit de mouwen voor projecten in Nederland. Dat heeft de christelijke jongerenbeweging deze week bekend gemaakt.
De kans dat de reizen naar de projecten in Azië, Afrika en Latijns-Amerika deze zomer kunnen worden uitgevoerd is nihil. Jongeren zijn hoogstwaarschijnlijk niet op tijd voldoende gevaccineerd, de maatschappelijke situatie in veel ontwikkelingslanden is zorgelijk en de ontwikkeling van de reisbeperkingen is onvoorspelbaar. Daarom lanceert World Servants deze week een alternatief in Nederland. In samenwerking met Stichting Present worden 21 nieuwe vrijwilligersprojecten uitgevoerd, verspreid door het hele land.

De World Servants-vrijwilligers, doorgaans tussen de 16 en 24 jaar, gaan in de periode waarin ze anders naar het buitenland waren gegaan tien dagen aan de slag in eigen land. Ze steken ze hun handen praktisch uit de mouwen voor groepen mensen in een dorp of stad in Nederland. Zo klussen ze, samen met mensen uit de buurt rond een daklozenopvang, een dagbestedingslocatie, een buurthuis of een voedselbank. Daarnaast doen ze activiteiten samen met de gebruikers van de faciliteiten, zodat ze hen en hun leefwereld beter leren kennen. Ze gaan bijvoorbeeld samen sporten, koken en de wijk verkennen.

World Servants-directeur Gerben Huisman: ‘Natuurlijk gaat het ons aan het hart dat onze vrijwilligers dit jaar het avontuur waar ze zich lang op voorbereid hebben, niet kunnen meemaken. We balen er ook van dat we deze zomer onze partners ver weg weer niet zullen ontmoeten. Gelukkig kunnen we het budget om de klaslokalen, woningen en klinieken in de landen te bouwen beschikbaar stellen aan onze lokale partnerorganisaties, zodat de gemeenschappen waar we werken niet langer hoeven te wachten op deze langverwachte gebouwen. Met het bedrag wat we besparen op de reis- en verblijfskosten betalen we het project in Nederland. Iedere deelnemer financiert met zijn sponsoren dit jaar dus twee projecten: één ver weg en één in Nederland. Zoals het nu lijkt is het gros van de deelnemers enthousiast om zich in te zetten voor de alternatieve projecten. Daar zijn we dankbaar voor.’

Moffat Kaweche Zulu, coördinator in Zambia: ‘Het is verdrietig dat we dit jaar weer geen groep kunnen ontvangen. De gemeenschappen waar we werken leren veel door het contact met de vrijwilligers. Het is fijn dat de gebouwen er alsnog komen, maar zonder de vrijwilligers halen we er niet alles uit. We gaan met de gemeenschappen aan de slag om de faciliteiten te bouwen, en gaan proberen om op afstand contact te leggen met de vrijwilligers. Zo kunnen we alsnog van elkaar leren.’

De vrijwilligers die in Nederland aan de slag gaan hebben zich twee jaar voorbereid op een project in het buitenland. Vorig jaar werd hun reis verschoven naar dit jaar. De reis van de 300 vrijwilligers die zich in het afgelopen jaar hebben aangemeld is verplaatst naar 2022.

Jongeren die zich ook in willen zetten voor de projecten in Nederland zijn van harte welkom om zich te melden bij World Servants. Op 21 mei lanceert World Servants de nieuwe, internationale projecten voor 2022.

Over World Servants
Jaarlijks gaan 800 jongeren in de leeftijd van 16 tot 30 jaar met World Servants op reis. In Afrika, Latijns-Amerika en Azië bouwen ze, binnen het programma van een lokale ontwikkelingsorganisatie, aan scholen, ziekenhuizen en schoonwatervoorzieningen. Het doel is tweeledig: het project helpt gemeenschappen duurzaam verder in hun ontwikkeling en voor de jongeren verandert hun manier van denken en leven door de ervaring die ze opdoen. World Servants noemt dit ‘bouwen aan verandering’. Lees hier meer over op worldservants.nl/impact.

Datum: 18 maart 2021
Auteur: World Servants - Theunis Sjoerd Elzinga
Foto: World Servants
Website: http://www.worldservants.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: