MENU
Erik Scherder onderzoekt oude wijsheid: Onbekend maakt onbemind

Erik Scherder onderzoekt oude wijsheid: Onbekend maakt onbemind

23 maa

Nemen we iemand die praat met een accent of in een dialect minder serieus dan iemand die algemeen beschaafd Nederlands spreekt? Hebben vrouwen misschien wel dezelfde vooroordelen met betrekking tot vrouwen als mannen? Beďnvloeden stereotyperingen over het ouder worden ook het daadwerkelijke gedrag van ouderen zelf?

In de derde aflevering van het populair-wetenschappelijke programma ‘Erik Scherder Onderzoekt’ legt de bekende hersenprofessor onze vooroordelen en stereotyperingen onder de wetenschappelijke loep.

Te midden van actuele en vooral verhitte debatten over afkomst, kleur en geslacht (gender) gaat hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder op zoek naar de wetenschap achter deze maatschappelijke kwesties. Want hoe komt het dat we mensen die er anders uitzien, anders leven of anders praten vaak ook anders beoordelen? En welke invloed heeft dat vervolgens op ons gedrag? Om hier inzicht in te krijgen staat de derde aflevering van ‘Erik Scherder Onderzoekt: Onbekend maakt onbemind’ bol van de testen, raadsels en experimenten.

Samen met taalwetenschapper Stefan Grondelaers belandt Erik Scherder in een vlaaienwinkel in Limburg, een koeienstal op het platteland en in het chique Haarlem voor serieus veldonderzoek; Luisteren en kijken we anders naar Nederlanders die met een duidelijk accent of in een dialect spreken? En hoe beoordelen mensen met een dialect zichzelf eigenlijk in vergelijking met anderen?

In het anatomisch lab van het Utrechts Medisch Centrum duikt de professor in onze hersenen. Wat gebeurt er in ons brein als we in contact komen met mensen die niet tot de eigen groep behoren? En bij professor Gerben Westerhof van de Universiteit Twente, wordt Erik Scherder het ‘proefkonijn’ in een experiment naar stereotyperingen van het ouder worden; ga je jezelf ouder gedragen als je onbewust wordt geconfronteerd met negatieve beelden over ouderdom?

Bij het Instituut voor Beeld en Geluid stapt de professor weer samen met Eppo van Nispen tot Sevenaer in de tijdmachine om de beeldvorming en vooroordelen rondom de Nederlandse vrouw te verkennen. Om vervolgens in het Amsterdamse Mascini-theater door middel van een raadselachtige voorstelling te onderzoeken hoe die vooroordelen vandaag de dag nog leven.

'Erik Scherder Onderzoekt' is een populair-wetenschappelijk programma dat één keer in de vier weken wordt uitgezonden. De volgende 2 afleveringen in deze serie zullen worden uitgezonden op 29 april (Eerst zien dan geloven) en 27 mei (Eerlijk duurt ’t langst).

Erik Scherder Onderzoekt, aflevering 3, donderdag 1 april, 20.25 uur bij de EO, NPO 2.

Datum: 23 maart 2021
Auteur: EO - Irene Griffioen
Website: http://www.eo.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: