MENU
Nederland wil flexibeler Europa

Nederland wil flexibeler Europa

05 apr

Een meerderheid (58%) van de Nederlanders wil een flexibeler EU, met meer uitzonderingen en maatwerk. Een aanzienlijke groep wil ook dat de EU sommige bevoegdheden teruggeeft aan de landen. Dat blijkt uit een opiniepeiling door bureau NoTies in opdracht van de SGP in de ECR Fractie in het Europees Parlement.

De SGP ziet de uitkomsten als een steun voor de eigen inzet. "De EU moet er zijn om landen te helpen, nu is het te vaak andersom", zegt Bert-Jan Ruissen, Europarlementslid voor de SGP. "De EU moet een soepel jasje zijn, geen keurslijf. Een one-size-fits-all aanpak werkt niet bij 27 landen die zo verschillend zijn."

De uitkomsten bevestigen dat Nederland niet zit te wachten op 'meer Europa'. Het idee dat de EU verder uitgroeit tot wellicht een Verenigde Staten van Europa krijgt slechts steun van 20% van de ondervraagden. Wat betreft de voorgestelde Europese Gezondheids Unie, zijn er meer mensen die dit een slecht idee vinden (46%) dan een goed idee (39%).

"Het idee dat de EU alles beter kan dan Nederland, is onjuist. Dat zien we nu wel met de gebrekkige contracten voor vaccins", zegt Ruissen.

De peiling onder 1006 Nederlanders is gepressenteerd bij de online talkshow "Hoeveel Europa wil je?'. De show is onderdeel van de ECR-Fractie's eigen 'Conferentie over de Toekomst van Europa' met een reeks evenementen in meerdere landen.

Presentatrice Tirza van der Graaf bespreekt het thema met Bert-Jan Ruissen, Roelof Bisschop (TweedeKamerlid SGP), Arnoud Proos (wethouder Barendrecht), Jan Hak (groente-ondernemer) en vele buitenlandse politici van de ECR-Fractie. Meer informatie op www.ECRtheFuture.eu

De SGP- reporter Florian Pronk in zijn oranje Eendje vroeg voorbijgangers in Dordrecht naar de EU. U vindt deze reportage hier:Datum: 5 april 2021
Auteur: SGP
Foto: Videostill SGP
Website: http://www.eurofractie.sgp.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: