MENU
Emke in gesprek met Henk: Wij staan echt he-le-maal tegenover elkaar

Emke in gesprek met Henk: Wij staan echt he-le-maal tegenover elkaar

30 mei

Henk is al 90 jaar en ik voel de spettertjes speeksel op mijn gezicht als hij woedend over God praat. Hij heeft een hekel aan kerkmensen. En God, Die bestaat zéker niet!! Toch blijft hij staan praten en geniet zelfs van ons gesprek.

‘Wij staan echt he-le-maal tegenover elkaar hč? Maar je doet ’t zo leuk!’ zegt hij na een tijdje. Nou, daar schiet ik niet zoveel mee op. Ik sta hier niet voor de gezelligheid, en wat hij over God zegt, doet mij pijn. Hij is mijn Vader!

Als ik dat tegen Henk zeg, reageert hij geschrokken en zegt vriendelijk: ‘O maar meidje, jij moet om mij geen pijn hebben! Met mij komt alles goed. Geef de folder maar aan een jong iemand, die heeft nog een heel leven de tijd daarvoor. Ik verander nooit meer.’

'Met uw 90 jaar heeft u de folder
misschien wel het hardst nodig van
alle mensen op deze hele beurs.'


Mijn hart vult zich met liefde voor deze man. Hoe kan hij dit zeggen? ‘Met uw 90 jaar heeft u de folder misschien wel het hardst nodig van alle mensen op deze hele beurs. Vlak voor de drempel van de eeuwigheid is er geen tijd om zo verschrikkelijk eigenwijs te praten. Dat religie niet werkt, dat is bewezen in uw leven. Maar Wie is God dan wel? En hoe kunt u daarachter komen?’

Dan slaat Henk even de hand voor zijn mond en veegt over zijn ogen. Hij praat ineens heel zacht als hij vraag of ik denk dat God bij hem was toen hij een kogel door zijn borst kreeg en hij toch niet stierf. En of God bij hem was toen hij een paar jaar later na een ongeluk in een bijna bevroren sloot lag en zijn broer hem vond?

Henk pakt ineens het boekje ‘Gods
cadeau voor jou’ uit mijn handen.
‘Ik zal het lezen meidje.'


Ja, God was bij hem, dat weet ik wel zeker. En God bewaarde zijn leven: hoe kón hij immers sterven? Hij zou voor eeuwig zonder God zijn. En wat hij ook voor uitspraken doet, er is niks stoers aan om zo te praten. Gods hart gaat naar hem uit!

Als mijn kaken zeer gaan doen (dat gebeurt niet snel) pakt Henk ineens het boekje ‘Gods cadeau voor jou’ uit mijn handen. ‘Ik zal het lezen meidje. Je kon zo mijn kleindochter zijn… wist je dat ik al overgrootopa word?’ En na een trots praatje over zijn kleinkinderen gaat hij weer verder.

Emke de Jager-Kramer

Emke de Jager-Kramer is getrouwd met Richard, ze wonen in Alphen aan den Rijn en hebben drie kinderen. Emke en Richard zijn al jaren samen fulltime bezig met de Bijbelstand, een evangelisatieproject waarbij ze op tal van consumentenbeurzen aanwezig zijn met een informatieve stand over het christelijk geloof. Richard is actief achter de schermen, hij is verantwoordelijk voor de opbouw en logistiek, Emke vind je normaal gesproken in de stand op de beursvloer in gesprek met bezoekers. Maar door de coronacrisis is alles stopgezet. Via deze serie artikelen op christelijknieuws.nl krijgen we een inkijkje in het bijzondere werk dat ze voor de Heere mogen doen.

Disclaimer: De gebruikte foto is niet van Henk maar ter illustratie geplaatst.

Datum: 30 mei 2021
Auteur: Emke de Jager
Website: http://www.bijbelstand.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: