MENU
Gesprekken over en uit de Joodse keuken

Gesprekken over en uit de Joodse keuken

09 jul

Wat maakt de Joodse keuken zo Joods? Is er eigenlijk wel iets typisch Joods? En Joods zijn is dat in deze tijd een vloek of een zegen? Esther Porcelijn gaat in het tweede seizoen van de EO-podcast ‘De Jodcast’ op onderzoek uit.

In acht podcastverhalen zoekt ze haar Joodse identiteit en komt hierbij in aanraking met Esther Erwteman, die een eigen Joodse kookstudio runt. Samen bereiden ze wekelijks een Joods gerecht, waarbij Esther Erwteman vertelt over de achtergronden, tradities en betekenis van de gebruikte ingrediënten.

Esther Porcelijn is columnist en schrijver en presenteert het EO-programma ‘Vraag het een rabbijn’. Zij gaat voor deze podcastserie op zoek naar de verhalen achter de traditionele Joodse gerechten. Esther Porcelijn: “Het leek me interessant om over het Jodendom te praten aan de hand van gerechten. Zo praten we bijvoorbeeld over de jiddische moeder als archetype aan de hand van kippensoep, over de geschiedenis van Joden in Amsterdam aan de hand van pekel en zuur en over het fenomeen culturele toe-eigening aan de hand van humus.

We bespreken de geschiedenis, tradities en ook de hedendaagse ongemakkelijke kanten en vooroordelen. Dit is voor mij ook heel leerzaam. Ik leer ook veel van andere Esther haar schat aan kennis en praktische houding. Ik hoop dat luisteraars hierdoor wat meer van de Joodse cultuur zullen begrijpen en dan vooral dat die cultuur in het hier-en-nu bestaat. Esther en ik vertegenwoordigen beiden weer een andere kant van het Jodendom en beide kanten zijn springlevend en vrolijk.”

Authentieke Joodse keuken
In de eerste aflevering praten de Esthers, terwijl ze Matse balletjes maken, over wanneer een keuken typisch Joods is. Volgens Esther Erwteman is het lastig de authentieke Joodse keuken te definiëren. “Mijn Joodse keuken bestaat wel”, aldus Erwteman. Dit komt doordat Joden over de hele wereld wonen en iedereen de invloeden van die landen in hun Joodse gerechten verwerkt. Een aantal aspecten komt wel overeen, zoals koken volgens de spijswetten. In de tweede aflevering praten de Esthers verder over het belang van samen eten.

De eerste aflevering van ‘de Jodcast’ is nu online te beluisteren via streaming-apps en op EO.nl/podcast 

Datum: 9 juli 2021
Auteur: EO - Ilonka van Heusden
Website: http://www.eo.nl/podcast

Dit artikel delen:

Meer nieuws:

Mijn God
10 jul

Mijn God meer