MENU
Toussaint wil dat zijn bedrijf een voorbeeld is in Benin

Toussaint wil dat zijn bedrijf een voorbeeld is in Benin

26 aug

De 25-jarige Toussaint Ogoudélé Fagnon uit Benin heeft een duidelijke droom. De jonge pluimveehouder wil zijn bedrijf laten groeien, zodat er in de regio meer kippenvlees en eieren beschikbaar zijn en hij banen creëert voor andere jongeren.

Terwijl hij over zijn droom vertelt, loopt Toussaint tussen de kippen. De jonge ondernemer heeft momenteel 200 leghennen en 300 vleeskuikens. Het is de bedoeling dat zijn bedrijf in 2023 gegroeid is tot 2.000 kippen.

Toussaint is één van de duizenden jongeren in het noorden van Benin die kansen zien in de agrarische sector. Pluimvee, groenteteelt of verwerken van agrarische producten biedt werk voor jongeren. Toch lukt het veel jongeren maar moeizaam om na hun opleiding aan een landbouwschool daadwerkelijk een succesvol bedrijf te starten. Agri Job Booster ondersteunt jongeren met ondernemersambitie om deze kansen te verzilveren en wel een succesvolle onderneming te starten.

Samen met lokale partners bieden we de jongeren training in ondernemerschap, een vak dat tijdens de opleiding nauwelijks aan bod komt. De jongeren leren een businessplan opstellen en onderzoeken of er klanten zijn voor hun producten. Ook volgen de jongeren de eerste periode nadat ze hun bedrijf gestart hebben een coachingstraject. Ook jongeren die een bedrijfje hebben, kunnen via Agri Job Booster ondersteuning krijgen om te groeien, zodat er werkgelegenheid ontstaat.

Toussaint is enthousiast: ‘Ik wil dat mijn bedrijf een vlaggenschip wordt in de omgeving, stralend een voorbeeld voor andere jongeren.’

Moderne bijenhouderij
Moussa Idrissou heeft een plan. Hij wil een moderne bijenhouderij opzetten in Ina, het dorp waar hij woont. De Beninse dertiger heeft een businessplan opgesteld. Met een investering van zo’n 6.000 euro wil hij 40 bijenkasten kopen. De honing die de bijen produceren kan hij goed verkopen. Moussa is niet de enige jongere die in de agrisector aan het werk wil. Er is veel werk en de sector heeft een positieve impact op andere sectoren. Agri Job Booster Benin ondersteunt deze ambitieuze jongeren om hun plannen uit te voeren.

Meer dan de helft van de bevolking van Benin is jonger dan 25 jaar. Veel van deze jongeren zijn werkloos of hebben baantjes waarmee ze nauwelijks genoeg verdienen om van te leven. De barrières die de jongeren ondervinden zijn herkenbaar: er zijn te weinig banen, je hebt een goed netwerk nodig en je hebt werkervaring nodig.

In de regio Borgou, in het noordoosten van Benin, liggen er veel kansen voor de jongeren in de agrarische sector. In samenwerking met lokale vakscholen worden de jongeren opgeleid voor een baan in de agrarische sector. Een deel van hen gaat zelfstandig aan de slag als pluimveehouder, geitenhouder, fruitteler of imker, zoals Moussa. Anderen vinden werk bij agrarische bedrijven in de provincie. Bijvoorbeeld als arbeider op het land of werknemer in een verwerkingsfabriek. Agri Job Booster biedt de ondersteuning en training die de jongeren nodig hebben om een bedrijf te starten of een baan te vinden. Daarnaast werken we nauw samen met werkgevers in de agrisector om de trainingen vlekkeloos te laten aansluiten op de arbeidsmarkt.

Steunt u de jongeren in Benin om hun dromen waar te maken? Bezoek de website van Woord & Daad via de link onderaan dit item.

Datum: 26 augustus 2021
Auteur: Woord en Daad
Foto: Woord en Daad
Website: http://www.woordendaad.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: