MENU
Soms moet de tuinman ingrijpen en rozen snoeien

Soms moet de tuinman ingrijpen en rozen snoeien

01 aug

De rozenfamilie is ontzettend divers! Als we het over rozen hebben, waar denken we dan als eerste aan? De wilde rozen op het strand, aan de bosrand of op de weg? Of de edele tuinrozen? Het zal je misschien verbazen, maar ook veel fruitsoorten behoren tot de rozenfamilie: appels en peren, pruimen en perziken, bramen en aardbeien...

De wilde rozen hebben echter één onmiskenbaar nadeel: ze bloeien maar één keer per jaar en slechts een paar dagen...

Onze God schenkt ons niet alleen via de rozenfamilie veel waardevolle geneugten voor ogen, mond en neus! Hij gaf ons een gedenkwaardig parallel in de theehybriden (of edelrozen), zodat we kunnen begrijpen wat er met ons gebeurt als we ons tot God bekeren! De theehybride is een bijzondere plant, niet alleen omdat hij prachtig bloeit en heerlijk ruikt, maar ook omdat hij aan een "vreemde" wortel groeit!

Hij moet worden verfijnd zodat hij ons als struikroos, klimroos of geurroos in de zomer veel bloemen en een fijne geur kan geven. Hiervoor wordt van een theehybride een knop genomen, een zogenaamd ent en met een speciale techniek in een wilde roos geënt. Het geheel wordt na de verfijning zorgvuldig met elkaar verbonden en na een tijdje begint het knopje uit te groeien! In het begin heel klein en kwetsbaar, maar later sterker en sterker. Als ze na een paar weken sterke scheuten heeft ontwikkeld, wordt de wilde roos net boven de ent afgesneden!

Van de oude roos blijft niets zichtbaar, maar de nieuwe theehybride met zijn waardevolle eigenschappen groeit nu op de oude wortel!

Wat er met de veredelde wilde roos gebeurt, wordt in de Bijbel beschreven over een bekeerd persoon die nieuw leven van God heeft ontvangen in 2 Korintiërs 5:17: “Daarom, indien iemand in Christus is, is hij een nieuwe schepping; het oude is voorbij, kijk, het nieuwe is gekomen."

Overigens zijn we zelfs als bekeerde christenen nog meer een veredelde roos dan we soms willen: we leven nog op aarde met de kenmerken van onze oude, onbekeerde mens. En dat komt vaak naar voren in ons leven, dat kan best beschamend zijn! Dan moeten we ons bekeren en ons door God laten corrigeren!

Dit principe is duidelijk te zien bij de geënte roos: wanneer de oude wortel zich weer (misschien zelfs vaker) laat zien - dan groeien er lange scheuten uit de oude wortel die niet bloeien - ze brengen geen vruchten voort. Dan moet de tuinman ingrijpen en deze wilde scheuten verwijderen, zodat de edele roos vitaal blijft en veel fruit draagt​- tot grote vreugde van de tuinman! Zo leren we iets belangrijkers: God zoekt altijd het goede voor ons, ook al moet Hij ons af en toe pijn doen zodat we niet terugvallen in door ons oude leven!

Lars Kruger
Lars Krüger
Lars woont samen met zijn vrouw in Duitsland en is groot liefhebber van de natuur. Hij is actief in de plaatselijke evangelische gemeente. Regelmatig is Lars met zijn fotocamera te vinden in de natuurgebieden rond zijn woonplaats. Voor christelijknieuws.nl schrijft hij over zijn belevenissen en eigen ervaringen en maakt hij mooie parallellen met gedachten uit de Bijbel. Vertaling artikel: redactie christelijknieuws.

Datum: 1 augustus 2021
Auteur: Lars Kruger
Foto: © Lars Kruger

Dit artikel delen:

Meer nieuws: