MENU
Ruim 15000 mensen steunen oproep om de bedenktijd bij abortus te behouden

Ruim 15000 mensen steunen oproep om de bedenktijd bij abortus te behouden

16 jul

Ruim 15.000 mensen hebben het manifest al ondertekend. Meer dan 11.000 daarvan hebben per e-mail nog eens bevestigd dat zij staan achter onze oproep om de bedenktijd bij abortus te behouden. Het is de bedoeling dat Schreeuw om Leven in oktober alle handtekeningen aanbiedt bij de Tweede Kamer.

Samen met SGP en NPV hebben we deze website opgezet om op te komen voor het ongeboren kind en voor moeders die mogelijk spijt krijgen na een abortus. De bedenktijd is voor het ongeboren leven in het leven geroepen. Toch hoor je de mensen die het willen afschaffen uitsluitend over de vermeende betutteling van de vrouw, alsof de ongeboren mens niet bestaat!

Spreekt u zich daarom uit tegen het voornemen van de Tweede Kamer om de beraadtermijn uit de wet te schrappen. Help ons te zorgen dat het ongeboren kind aan die laatste strohalm mag vasthouden.

Beraad! Omdat het om een leven gaat.
Bij iedere zwangerschap ontstaat nieuw leven. Er groeit een uniek mensje! Abortus maakt hier een einde aan. Dat is niet zomaar iets. Helaas komt dit in Nederland jaarlijks ruim 30.000 keer voor.

Iedere vrouw die een abortus overweegt, krijgt in Nederland minstens vijf dagen bedenktijd. Verschillende politieke partijen willen deze bedenktijd afschaffen. Wij vinden dat een slecht plan. Voor het behoud van de beraadtermijn zijn goede argumenten.

1. Bedenktermijn beschermt ongeboren leven
De huidige abortuswet zegt dat abortus een afweging is tussen de noodsituatie van de vrouw en de bescherming van ongeboren leven, waarvoor de vrouw een zekere verantwoordelijkheid draagt. Als er geen minimale bedenktijd meer geldt, wordt de bescherming van het ongeboren leven verder ingeperkt.

2. Bedenktermijn biedt ruimte voor weloverwogen beslissing
Een mensenleven kan maar één keer worden beëindigd. Abortus is onomkeerbaar. De beraadtermijn is een waarborg om te voorkomen dat vrouwen in paniek of overhaast een beslissing nemen, waarvan ze later spijt zouden kunnen krijgen. Uit ervaringsverhalen van vrouwen blijkt dat een abortus (zelfs jaren later) nog heftige gevoelens kan oproepen, waaronder spijt. De bedenktermijn helpt om te voorkomen dat vrouwen achteraf liever een andere besluit hadden genomen.

3. Bedenktijd voor élke vrouw
Eén op de tien vrouwen geeft aan dat abortus niet haar eigen keuze was. Eén op de vijf vrouwen zegt dat zij het gevoel had grotendeels richting de keuze voor abortus gestuurd te zijn door mensen in haar omgeving (partner, familie). Juist voor deze vrouwen is een beraadtermijn van belang. Abortus moet immers ”vrijwillig” en ”weloverwogen” zijn.

4. In beraadtermijn problemen aanpakken
Artsen zijn verplicht vrouwen te informeren over de alternatieven voor abortus. Dit valt in de praktijk tegen. De beraadtermijn kan béter worden benut, door die alternatieven te overwegen of te zoeken naar andere oplossingen voor problemen waarmee de vrouw kampt. Denk bijvoorbeeld aan het vinden van huisvesting of inkomen.

5. Zorgverleners zien belang bedenktermijn
Uit de laatstgehouden evaluatie van de abortuswet blijkt dat ruim twee-derde van abortusartsen, gynaecologen en verpleegkundigen (overwegend) positief is over de beraadtermijn. Ze vinden dat de bedenktermijn de gelegenheid biedt om de consequenties van abortus en alternatieven te overdenken. Het voorkomt volgens hen een impulsieve beslissing. Dit kan alleen als die beraadtermijn verplicht is.

6. Nederlanders steunen bedenktermijn
Uit recent onafhankelijk onderzoek blijkt dat een ruime meerderheid van de Nederlanders de verplichte beraadtermijn steunt. 62 procent is het eens met de stelling: ‘De regel dat er verplicht 5 dagen bedenktijd zit tussen een verzoek om abortus en de daadwerkelijke abortus vind ik goed.’

Kortom, de beraadtermijn moet blijven. Daar zijn de SGP, Stichting Schreeuw om Leven en de NPV van overtuigd. Deze initiatiefnemers worden ondersteund door ChristenUnie, CMF Nederland, One of Us, ProLife Europe, Helpende Handen, Stirezo.

Steunt u onze oproep ook? Teken het manifest op www.beraadtermijn.nl

Datum: 16 juli 2021
Auteur: Schreeuw om leven
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.schreeuwomleven.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: