MENU
Verbazing over EU-afvaardiging naar inhuldiging nieuwe Iraanse president

Verbazing over EU-afvaardiging naar inhuldiging nieuwe Iraanse president

05 aug

De SGP eist opheldering over de afvaardiging van een hoge EU-ambtenaar bij de feestelijke inhuldiging van de gevreesde nieuwe president van Iran, Ebrahim Raisi. SGP-Europarlementslid noemt deze afvaardiging "de zoveelste miskleun van de EU-diplomaten". Hij vindt het te gek voor woorden dat de EU met het bezoek respect betuigt aan de president van "een land dat IsraŽl van de kaart wil vegen, terroristen ondersteunt, een tanker kaapt, met drones op schepen laat schieten, enzovoort."

Ruissen dient schriftelijke vragen in bij de Europese Commissie, in het bijzonder de Buitenland-coŲrdinator Josep Borrell. De SGP-EuroparlementariŽr vraagt onder meer of de EU wel goedkeuring had van EU-landen om een afvaardiging te sturen. "Is de dienst zich ervan bewust dat ze zich met haar aanwezigheid committeert aan een regime dat zich schuldig maakt aan ernstige mensenrechtenschendingen en daarmee dus een buitengewoon slecht signaal afgeeft?" schrijft Ruissen. "Welke maatregelen is de externe dienst voornemens te nemen om dergelijke diplomatieke missers te voorkomen?"

Ruissen wijst erop dat de EU-diplomatieke dienst wel vaker in de fout gaat. Bekend voorbeeld was toen de buitenland-coŲrdinator Borrell op bezoek ging bij Poetin: daar liet hij zich vernederen. Borrell werd daarvoor later op het matje geroepen bij het Europees Parlement.

Ruissen hekelt ook de pro-Palestijnse houding van de EU-diplomaten. Die blijven steeds Palestijnse organisaties en onderwijs subsidiŽren, ondanks aantoonbaar antisemitisme en terrorisme tegen IsraŽl.

Datum: 5 augustus 2021
Auteur: SGP - Kees Bos
Foto: SGP
Website: http://www.eurofractie.sgp.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: