MENU
Wees geen kikker

Wees geen kikker

05 sep

Ik hou van kikkers. Laten we elkaar niet verkeerd begrijpen: ik vind ze leuk in de tuinvijver, in de beek of in het meer - maar niet in de keuken! En ik ben een van die, misschien een beetje vreemde, tijdgenoten die het gekwaak van de kikkers niet vervelend vinden, integendeel: ik vind het best gezellig en kan er ook prima bij in slaap vallen.

Kikkers hebben echter niet alleen vrienden, maar ook een hele reeks (etende) vijanden: de ringslang, reiger of ooievaar, om er maar een paar te noemen. Daarom zijn kikkers erg waakzaam, misschien zelfs een beetje angstig.

Een onbekende schaduw, een plotselinge beweging, zware stappen op een steiger en alle kikkers in de buurt gaan duiken! Het ploft en spettert en naast vele ringen in het water verraadt een plotselinge stilte de haastige vlucht van de kikkers.

Voelen we ons niet vaak hetzelfde? Er komt iets op onze weg dat we niet goed kunnen inschatten, en we zijn bang voor wat er op ons af komt. Misschien een geheel nieuwe taak waarvan we niet weten of we het aankunnen en bang zijn om te falen. Wat zou je dan graag snel een duik willen nemen, jezelf gewoon onzichtbaar maken... En dan, na een tijdje, langzaam en voorzichtig weer tevoorschijn komen zodat je weer ontspannen van de zon kunt genieten.

Hier in Duitsland probeert men bange mensen aan te moedigen met de woorden “Kom op, wees geen kikker” om hen vervolgens datgene te laten doen waar ze bang voor zijn. Bijvoorbeeld een klein kind dat niet alleen van de glijbaan op de speelplaats durft te gaan.

En wij christenen? Hoe vaak schrikken we terug voor taken die ons te groot, te stressvol of te inspannend lijken? Hoe vaak kijken we naar onze medechristenen en vragen we ons af: waarom ik wel en hij of zij niet? Waarom is het vaak zo moeilijk om medewerkers voor de kerk te vinden?

Nadat Mozes stierf, moedigde God Jozua, de opvolger van Mozes, aan om te zeggen: “Ik zal u niet loslaten en u niet verlaten. Wees sterk en moedig! ... Heb ik je niet gezegd: wees sterk en moedig? Wees niet bang! Want de Heer, uw God, is met u waar u ook gaat.” (Jozua 1: 5.6 + 9)

Natuurlijk, de leidende rol die Jozua toen kreeg, is niet zoiets als dienen in de kerk van vandaag! En toch is het zo dat wanneer God je tot een dienst heeft geroepen (hoe “klein en schijnbaar onbelangrijk” hij ook is), de belofte vandaag nog steeds op jou van toepassing is dat de Heer je God, met je is!

In dit verband hoorde ik een heel mooie uitspraak: “God roept de sterken niet - maar Hij versterkt de geroepenen!” Dat past overigens heel goed bij de uitspraak in de Bijbel dat de kracht van God volbracht wordt in onze zwakheid! (2 Korintiërs 12:9)

Denk er eens over na - en begin dan!

Lars Kruger
Lars Krüger
Lars woont samen met zijn vrouw in Duitsland en is groot liefhebber van de natuur. Hij is actief in de plaatselijke evangelische gemeente. Regelmatig is Lars met zijn fotocamera te vinden in de natuurgebieden rond zijn woonplaats. Voor christelijknieuws.nl schrijft hij over zijn belevenissen en eigen ervaringen en maakt hij mooie parallellen met gedachten uit de Bijbel. Vertaling artikel: redactie christelijknieuws.

Datum: 5 september 2021
Auteur: Lars Kruger
Foto: © Lars Kruger

Dit artikel delen:

Meer nieuws: