Zorgwekkende ontwikkelingen in en rond Israel

Amir Tsarfati: De terugtrekking van de VS uit Afghanistan, die dinsdag zijn hoogtepunt bereikte, was een mislukking van historische proporties. De regering-Biden gaat door met haar Pollyanna-perspectief op het proces. Voor Israël kan dit grote gevolgen hebben. Ik wil nogmaals de wereldwijde geopolitieke gevolgen benadrukken van deze show van Amerikaanse zwakte.

Toen ze werden geconfronteerd met de honderden Amerikaanse burgers die achterbleven, was hun antwoord in wezen: “Nou, natuurlijk, maar kijk eens naar al mensen die we niet hebben achtergelaten.” Ook al wordt betwist hoeveel militair materieel is achtergelaten en hoeveel daarvan functioneel is, er bestaat nog steeds geen twijfel over dat Amerika de vuurkracht van de Taliban exponentieel heeft bewapend en verbeterd.

Massale uittocht

De omstandigheden in het door de Taliban geleide Afghanistan zijn, zoals verwacht, verschrikkelijk. Kijkend naar hun militaire parade terwijl ze pronken met al hun nieuwe in Amerika gemaakte uitrusting, is het gemakkelijk voor te stellen hoe gewelddadig het leven is weg van de media en camera-aandacht. Gisteren werden 45 militaire soldaten gedood door de Taliban in de provincie Badakhshan, en hun lichamen werden eenvoudigweg in de Kukcha-rivier gegooid. Er gaan veel berichten over standrechtelijke executies van iedereen die ervan verdacht wordt samen te werken met de Amerikanen. Als gevolg hiervan is er een massale uittocht van duizenden en duizenden mensen vanuit de wildernis van Afghanistan naar Iran. Van daaruit hopen ze hun weg naar Europa te vinden.

Amerikaanse zwakte

Ik wil nogmaals de wereldwijde geopolitieke gevolgen benadrukken van deze show van Amerikaanse zwakte. Rusland is aangemoedigd in zijn aspiraties voor zijn voormalige Sovjet-satellieten, met name Oekraïne. Noord-Korea heeft de kernreactor van Yongbyon opnieuw opgestart volgens de International Atomic Energy Agency (IAEA). “Het komt erop neer dat Noord-Korea het aantal en de kwaliteit van zijn kernwapens wil verbeteren”, zegt David Albright, voorzitter van het Institute for Science and International Security. Iran begrijpt de zwakte van Amerika en gaat door met hun uraniumverrijking. Turkije is klaar om de Taliban te erkennen als een legitieme regering en staat op het punt de bevoegdheid te krijgen om samen met Qatar de luchthaven van Kabul te controleren. China wacht met spanning op hun kans om de $ 1-3 biljoen aan mineralen in Afghanistan te exploiteren. Ze worden ook steeds meer aangemoedigd in hun eigen land en eisen dat elk schip dat hun wateren of de betwiste wateren rond Taiwan en Japan binnenvaart, zich vooraf bij de VRC moet melden. In wezen hebben ze die zeeën tot hun eigendom verklaard.

Iran

Iran blijft ravage aanrichten in het Midden-Oosten. Dinsdag worden door Iran gesteunde Houthi-rebellen verdacht van het aanvallen van een Jemenitische luchtmachtbasis in het zuidwesten van het land. Bij de aanval met raketten en drones vielen meer dan 30 doden en 50 gewonden.

Olie

Een Iraanse olietanker is op weg naar Libanon in strijd met internationale sancties. De terroristische groepering Hezbollah heeft gezegd te wachten op zijn komst. Het zal interessant zijn om te zien of de VS of Israël de Iraanse dreigementen met vergelding zullen trotseren tegen elk land dat het schip wil onderscheppen. Ander olienieuws: een enorme lekkage van een krachtcentrale in Jableh, net ten noorden van Baniyas, Syrië, heeft 15.000 ton brandstof in de Middellandse Zee gelekt, die zich langs de kust verspreidt en westwaarts in de richting van Cyprus reikt.

Syrische oorlog

De gevechten in de Syrische oorlog gaan door. Het nationale leger combineerde met Iraanse troepen om te proberen door te stoten naar Daraa, maar zonder succes. Ondertussen blijven Russische vliegtuigen doelen in het land beschieten. Positief nieuws: Muhammad Noruzi, een Iraanse al-Quds-functionaris en de commandant van de afdeling chemische wapens in het leger van Assad, werd gedood. Er zijn geen verdere details. Door Afghanistan is de wereld Syrië vergeten. Maar de naties, Israël in het bijzonder, mogen hun ogen nooit van Damascus afhouden.

Raketten

Ook in Syrië is een nieuwe lading Iraanse Barkan H2 geavanceerde raketten in het land aangekomen. De wapens, die verstopt waren in groentewagens, werden overgebracht naar de stad Al-Miyadin in de wijk Dier a-Zor. Vanaf die locatie kunnen deze middellangeafstandsraketten gemakkelijk doelen in Israël raken.

Wapenwinkelcentrum

Ook Irak heeft gewinkeld in het wapenwinkelcentrum en heeft een deal gevonden in de Turkse winkel. Nadat ze de gangpaden hadden doorzocht, liepen ze naar buiten beladen met tassen gevuld met Bayraktar TB2 UAVS, twaalf T129-aanvalshelikopters en zes KORAL-kits voor elektronische oorlogsvoering. Blijkbaar, voor de Irakezen, volgt de Amerikaanse grote winkel Circuit City in irrelevantie. Om de onafhankelijkheid van het land te benadrukken, verklaarde Hadi al-Amiri, een Iraaks parlementslid en het hoofd en de secretaris-generaal van de sjiitische Badr-organisatie, dat tegen 31 december alle buitenlandse troepen zich uit Irak zullen terugtrekken. Niemand zal worden achtergelaten op Iraakse bodem. De enige strijdmacht die in Irak zal opereren, is het Iraakse leger. Ik vraag me af of dit ook de door Iran gesteunde sjiitische milities omvat, zoals al-Amiri’s eigen Badr-brigade.

Hamas

In Zuid-Israël is het business as usual. Hamas en zijn volgelingen blijven brandgevaarlijke ballonnen over de grens sturen vanuit Gaza en de IDF blijft aanvallen uitvoeren op hun wapenopslag- en militaire trainingsfaciliteiten.

Naftali Bennett en Joe Biden

Nadat de Israëlische premier Naftali Bennett een dag vertraging had opgelopen vanwege de gebeurtenissen in Afghanistan, had hij vrijdag een ontmoeting met president Joe Biden. Het was een historisch moment dat memorabel was vanwege het ontbreken van memorabele momenten. Ze ontmoetten elkaar, ze praatten een tijdje, ze spraken met de pers over waar ze het over hadden, en toen gingen ze uit elkaar. In ander politiek nieuws tussen de VS en Israël deelde Israël zijn aanvalsplannen tegen Iran met het Pentagon. Hoewel ze enkele details geheim hielden, lieten ze de regering weten dat Teheran streeft naar vijf bommen in de eerste fase van hun nucleaire project – een feit dat Israël in informatie ontdekte dat ze van Iran hadden gestolen.

Heropening US-consulaat in Jeruzalem

In een andere ontwikkeling in de wankele relatie tussen de nieuwe Amerikaanse regering en de nieuwe Israëlische regering, zei de regering Biden dat ze van plan is haar consulaat in Jeruzalem te heropenen. Dit is belangrijk, want dat consulaat is altijd een basis geweest voor diplomatieke contacten met de Palestijnen. “We vinden het een slecht idee”, zei minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid heel bot. De stap, waarvan sommigen denken dat deze de regering van premier Bennett zou kunnen destabiliseren, is een grote stap terug ten opzichte van de vooruitgang in de relatie onder de vorige Amerikaanse regering. Dit is waar zoveel voorgangers het bij het verkeerde eind hadden en beweerden dat de vorige president Jeruzalem wilde verdelen. Het is de nieuwe president die de stad verdeelt, en deze ondoordachte zet kan ernstige gevolgen hebben.

Eerste ambassadeur van Bahrein in Israël

Eindelijk, met goed nieuws, arriveerde dinsdag de eerste ambassadeur van Bahrein in Israël. De woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, Lior Haiat, prees de komst van Khaled Yousif al-Jalahmah en zei: “De komst van de ambassadeur en de aanstaande officiële opening van de Bahreinse ambassade in Israël, markeren een belangrijke stap in de ontwikkeling van bilaterale betrekkingen tussen de twee landen en hun volkeren.”

Lees meer over dit onderwerp op de website van Amir Tsarfati: beholdisrael.org

Amir Tsarfati

Amir Tsarfati werd geboren in Israël en heeft daar het grootste deel van zijn leven gewoond. Sinds hij zijn verplichte dienst bij de Israelische Defensietroepen vervulde, is hij doorgegaan als majoor in de IDF Reserve. Amir is de afgelopen twintig jaar een gids in Israël geweest en diende als chef-gids van Sar El Tours en CEO van Sar El Tours and Conferences. In 2001 werd hij oprichter en president van Behold Israel – een organisatie zonder winstoogmerk die wereldwijd realtime toegang biedt tot betrouwbare nieuwsbronnen en informatie over Israël vanuit de krachtige context van bijbelse geschiedenis en profetie.

Amir is getrouwd met Miriam en samen hebben ze vier kinderen. Zijn huis kijkt uit over de vallei van Megiddo (Armageddon), wat een constante herinnering is aan de oproep die de Heer hem heeft opgelegd om vanuit de Bijbel te onderwijzen wat Gods plannen zijn voor het einde der tijden.

Behold Israel – Amir Tsarfati
© Henk-Jan Oudenampsen
03-09-2021
Buitenland
https://www.beholdisrael.org

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies