MENU
Evangelist Jan Zijlstra is overleden

Evangelist Jan Zijlstra is overleden

09 sep

Vandaag, 9 september 2021, is Evangelist Jan Zijlstra op 82-jarige leeftijd in zijn Heer en Heiland ontslapen. Hij heeft samen met zijn vrouw Herma, 64 jaar lang het Evangelie gepredikt en was een zielenwinner pur sang die in zijn evangelisatie- en genezingsdiensten de bezoekers niet alleen over de Here Jezus vertelde, maar ook voor de zieken bad.

Hij had een roeping om het getuigenis van Jezus Christus bekend te maken: De God van wonderen is Dezelfde gisteren, heden en tot in eeuwigheid.

In de loop der jaren hebben honderdduizenden mensen de diensten van Jan Zijlstra bezocht. Niet alleen in Nederland en BelgiŽ, maar ook op de Nederlandse Antillen, Suriname en IndonesiŽ. De wonderen die God tijdens die diensten deed heeft hij jarenlang opgeschreven in het blad dat hij uitgaf, en rond 2010 een oplage had van meer dan 100.000 exemplaren. De bediening van Jan Zijlstra is diverse malen landelijk in het nieuws geweest. Nederland verliest dan ook een van zijn bekendste evangelisten.

Zijlstra kreeg tijdens de campagnes die hij de afgelopen jaren hield regelmatig kritiek, onder meer op de manier waarop hij de diensten invult en om zijn Bijbeluitleg. De wijze waarop evangelist Jan Zijlstra uit Leiderdorp mensen hoop geeft op genezing is 'pastoraal verwerpelijk'. Ook springt Zijlstra 'onvoorzichtig en onverantwoord met Bijbelteksten om'. Hij doet geen recht aan de ontstaansgeschiedenis en context van de genezingsverhalen, aldus de hervormde predikant Aart Veldhuizen uit Veenwouden, die Zijlstra beticht van 'stuntwerk'.

Kees van der Kooi, bijzonder hoogleraar in de theologie van de charismatische vernieuwing aan de Vrije Universiteit Amsterdam, schrijft in een artikel getiteld 'De pastorale draaikolk van gebedsgenezing' dat Zijlstra een te eenzijdige nadruk legt op wat de mens zelf aan zijn genezing zou moeten doen.

Ook van buiten de christelijke invalshoek is er kritiek op de werkwijze van Zijlstra. Zo worden in het Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij de ervaringen van een patiŽnt met multiple sclerose met gebedsgenezer Zijlstra beschreven.

Volgens dominee Hans Eschbach, directeur van het Evangelisch Werkverband, staat bij Jan Zijlstra echter niet de genezing maar de verkondiging van Jezus Christus centraal. Zijlstra zelf benadrukt het belang van verlossing van zonde door Christus: 'Een mens kan beter ziek naar de hemel gaan dan gezond naar de hel.' Vanaf 2009 sprak Zijlstra in de genezingsdiensten meer over 'de weg van God bewandelen, die ook tot genezing leidt', naast de gebruikelijke handopleggingen, waarbij gebeden wordt voor genezing.

Zijlstra spreekt zich ook uit tegen wat hij ziet als uitwassen rondom gebedsgenezing. Zo reageerde hij in januari 2009 (voorzichtig) instemmend op het voorstel van de politieke partij PvdA om de Inspectie voor de Gezondheidszorg toezicht te laten houden op zogeheten hiv-healings. In juni van dat jaar kwam Zijlstra echter onder vuur te liggen van hetzelfde PvdA-Kamerlid (Khadija Arib); zij wilde de zogeheten kinderhealings van de Levensstroom Gemeente, die zij 'heel kwalijk' noemde, ook onder IGZ-toezicht gesteld zien worden. De IGZ liet in een reactie weten al in 2004 onderzoek naar Zijlstra te hebben gedaan.

Meer informatie over de uitvaart zal op de website van Wings of healing bekendgemaakt worden.

Datum: 9 september 2021
Auteur: Wings of Healing - Wikipedia
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.wingsofhealing.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws:

Geven
15 jul

Geven meer