MENU
Word gastgezin voor een vluchteling

Word gastgezin voor een vluchteling

19 sep

Mensen kunnen heel erg in verschillen denken, vluchteling Amran uit Jemen denkt juist in overeenkomsten. Amran (19) is acht jaar geleden uit Jemen gevlucht en via Maleisië en Spanje is hij in Nederland gekomen. Momenteel studeert hij in Tilburg en inmiddels woont hij, via de organisatie Takecare BNB, twee maanden bij de Nederlandse John, Judith en hun kinderen in Dordrecht.

Takecare BNB
Lilly Wiggers van Takercare.bnb deelt met ons een prachtig verhaal hoe we in Nederland vluchtelingen verwelkomen. Judith uit Dordrecht vertelt hoe ze Amran uit Jemen opvangt en wat dat voor haar en hem betekent: “Wat ik voel, is respect voor hoe Amran in korte tijd Nederlands heeft geleerd. Ik heb helemaal geen rem op mijn Nederlands, wij ratelen maar door. Amran gaat mee in dat tempo. Ik weet zelf van de tijd dat ik in het buitenland was hoe moe je kan zijn van de andere taal. En Amran zit dag in dag uit in de vreemde Nederlandse taal. Daar heb ik heel veel respect voor. We houden ons niet in.”

Wilt u meehelpen?
Als u wilt helpen om vluchtelingen meer kennis te laten maken met Nederland, de taal te leren en te helpen integreren, vangt u dan ook een vluchteling via Takecare.bnb in uw huis op. Wilt u meer informatie? Meld u zich dan aan voor een webinar op 27 september tussen 20:00 en 21:30 uur.
Slechts 3 van de 1000 kinderen in vluchtelingenkampen gaat naar school
The National News schrijft over een onderzoek van Save the Children en de Griekse raad voor vluchtelingen. Deze vluchtelingenorganisaties berichten dat slechts 3 van de 1.000 kinderen in de Griekse vluchtelingenkampen naar school gaat. Beide organisaties geven aan te vrezen dat 20.000 vluchtelingkinderen, op Europees grondgebied, geen onderwijs krijgen. Dit terwijl, aldus Reliefweb, alleen al vorig jaar de Europese Unie meer dan € 816 miljoen doneerde aan het Griekse nationale onderwijsbudget, inclusief € 7,5 miljoen voor het onderwijs van vluchtelingkinderen. Een medewerker van Save the Children noemt hoe Griekenland verantwoordt wat met dit geld gebeurt: “De huidige Griekse regering houdt zelfs geen telling bij, dus de diepte van de crisis blijft verborgen en krijgt geen prioriteit.”

Stresssymptoom bij kinderen
Infomigrantss bericht hoe vluchtelingen 1 jaar na de brand van kamp Moria de hoop verliezen: “De slechte levensomstandigheden, gecombineerd met de stress van eindeloze administratieve procedures, hebben een verwoestende impact op de mentale gezondheid van asielzoekers … Vooral kinderen lopen risico op psychische stoornissen die verband houden met hun levensomstandigheden”. Een medewerker van Artsen zonder Grenzen verklaart: "We zien kinderen die nooit zindelijk worden of die later weer in bed plassen, dit kan zelfs gebeuren bij tieners van 16 jaar. Dit is een klassiek stresssymptoom bij kinderen".

Het gebed van deze week is van Herman Noordegraaf, emeritus-hoogleraar voor diaconaat aan de Protestantse Theologische Universiteit:

Trouwe God,
U bent een God van barmhartigheid en gerechtigheid
die omziet naar ons mensen,
in het bijzonder naar de mensen in nood.
U hoort het roepen van mensen die op de vlucht zijn,
de ontheemden die een plaats op deze aarde, Uw aarde, wordt ontzegd.

Zo worden wij mensen opgeroepen om niet voorbij te leven
aan de kinderen op Lesbos die een menswaardig bestaan onthouden wordt,
aan de vluchtelingen uit Afghanistan die geen levensperspectief hebben,
aan de vluchtelingen die in het niemandsland tussen Polen en Wit-Rusland verblijven.
Geef hun de kracht en de moed om vol te houden.
Dat er licht moge komen waar duisternis is,
hoop waar wanhoop is,
vreugde waar verdriet is.

Zo worden wij opgeroepen om onversaagd en met volharding bondgenoten te zijn van deze mensen, mensen naar Uw beeld en gelijkenis.
In directe hulp en voor een ander politiek beleid.
Zodat wij instrumenten zijn van Uw barmhartigheid en gerechtigheid.
Amen


Zie voor vorige gebeden van de week de websites van de Raad van Kerken in Nederland en van Kerk in Actie. Dank u wel voor uw aanhoudende steun en inzet!

Zie voor vorige gebeden van de week de websites van de Raad van Kerken in Nederland en van Kerk in Actie Dank u wel voor uw aanhoudende steun en inzet!

Bidden voor #500kinderen
Deze nieuwsbrief is inmiddels uitgegroeid tot een uitgebreid wekelijks overzicht van allerlei initiatieven rond de actie #500kinderen. Elke nieuwsbrief eindigt met een gebed. U kunt deze gebeden gebruiken voor uw eigen vieringen en gebedsmomenten. Wilt u de weekbrief ook ontvangen, mail dan naar beerjg@hotmail.com.

Dit bericht is met vriendelijke toestemming overgenomen uit Weekbericht nummer 51 over de vluchtelingen van Lesbos, van: Bert Sluijer, Carla Troost, Claudia van Bruggen, Freddy Eikelboom, Joop van Ommen, Philip Troost, Ruth Stoorvogel, Sybrena Vonck en Jan de Beer.

Wilt u meehelpen? Mail dan naar: beerjg@hotmail.com.

Datum: 19 september 2021
Auteur: Weekbericht 51 - Jan de Beer
Foto: © Maaike Poels
Website: http://www.raadvankerken.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: