MENU
Het voorbeeld van de libelle

Het voorbeeld van de libelle

17 okt

Ik vind libellen helemaal fascinerend, want het zijn geweldige vliegers, snel en wendbaar, ze kunnen zelfs stil staan in de lucht, plotseling verticaal omhoog of omlaag of achteruit vliegen. Er zijn een aantal verschillende soorten libellen en hun ontwikkeling is helemaal afhankelijk van de aanwezigheid van water.

Dit is ook bijzonder aan libellen: ze brengen het eerste deel van hun leven onder water door. Afhankelijk van de soort kan dit maar een paar maanden zijn, maar er zijn ook soorten die tot vijf jaar onder water leven. Maar de meeste soorten leven tussen de één en twee jaar onder water.
Daar verliezen ze regelmatig hun huid en wanneer hun tijd daar is, verlaten ze het water, klimmen bijvoorbeeld op een plant en verliezen daar voor de laatste keer hun huid. Tijdens deze vervelling veranderen ze ook van vorm, dat wil zeggen, ze transformeren van de larve naar het bekende insect. Als een voltooid insect is het eindelijk vrij van zijn oude leven, vrij van het leven onder water, vrij van de soms troebele modder waarin het leefde en het laatste, stille getuigenis van het oude leven is de lege huid van de larve op de plant.

De nieuwe mens
Ik dacht dat dat op de een of andere manier ook een mooi beeld was van wat er gebeurde toen we ons bekeerden, want een zin uit de Brief aan de Kolossenzen kwam in me op: “U hebt de oude mens met zijn daden uitgetrokken, en de nieuwe mens aangetrokken, die vernieuwd wordt tot kennis, overeenkomstig het beeld van Hem Die hem geschapen heeft." (Kolossenzen 3, 9 + 10)

Echt vrij
Als Jezus mensen zoekt en vindt, vindt Hij ze in totaal verschillende situaties: sommigen zijn verslaafd aan alcohol, anderen zijn drugsverslaafden, weer anderen zijn slimme oplichters, weer anderen zijn geheime afpersers - oh, de lijst kan zeker doorgaan en doorgaan. Maar er zijn ook nogal wat "normale, fatsoenlijke" mensen. Maar in één ding zijn de voorbeelden weer vergelijkbaar: als de mensen die hij aanspreekt bereid zijn om met Hem in zee te gaan, hun schuld erkennen en bekennen en zich door Hem laten veranderen, dan worden mensen echt vrij.

Manfred Siebald, een singer/songwriter bekend onder christenen in Duitsland, schreef een lied en zingt hij in het refrein: "Hij wil een persoon van mij maken zoals Hij het wil, die een brief van Zijn hand is, vol liefde voor de wereld."

Zijn handschrift
Wanneer God mensen verandert door Zijn genade en barmhartigheid, wordt Zijn handschrift duidelijk zichtbaar in het leven van de betrokkenen! Schuld wordt beleden en vergiffenis wordt gevraagd met heel mijn hart; Alcoholisten en drugsverslaafden worden clean, dieven, oplichters en afpersers gaan aan de slag om de (financiële) schade die ze hebben aangericht zo goed mogelijk te herstellen. Met Jezus, als jouw nieuwe Heer, ga je ervaren wat het betekent om “vrij” te zijn!

Roofdier
Helaas is de verandering in de libelle slechts oppervlakkig: hij wordt als roofdier geboren en blijft een roofdier tot zijn laatste ademtocht - dus ik moet toegeven dat mijn voorbeeld niet in alle details klopt. En ik hoop dat mijn lezers me zullen vergeven!
Maar één ding is heel zeker: wie zich met Jezus inlaat, die zijn schuld en zonde aan Hem belijdt en om vergeving vraagt, zal niet alleen diepgaande veranderingen en volledige vergeving van zijn schuld ervaren, maar ook onmiddellijke echte en diepe vrijheid. Met deze zekerheid in ons hart zijn we beter af dan enig ander schepsel op aarde!

Lars Kruger
Lars Krüger
Lars woont samen met zijn vrouw in Duitsland en is groot liefhebber van de natuur. Hij is actief in de plaatselijke evangelische gemeente. Regelmatig is Lars met zijn fotocamera te vinden in de natuurgebieden rond zijn woonplaats. Voor christelijknieuws.nl schrijft hij over zijn belevenissen en eigen ervaringen en maakt hij mooie parallellen met gedachten uit de Bijbel. Vertaling artikel: redactie christelijknieuws.

Datum: 17 oktober 2021
Auteur: Lars Kruger
Foto: © Lars Kruger

Dit artikel delen:

Meer nieuws: