MENU
Prinses Amalia viert vandaag haar achttiende verjaardag

Prinses Amalia viert vandaag haar achttiende verjaardag

07 dec

Hare Koninklijke Hoogheid Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria, Prinses van Oranje, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau viert vandaag haar achttiende verjaardag. Ter gelegenheid van haar verjaardag heeft Zijne Majesteit de Koning een onderscheidingsvlag vastgesteld voor de Prinses van Oranje. Daarnaast heeft hij de Prinses benoemd tot Ridder Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw en tot Ridder in de Huisorde van den Gouden Leeuw van Nassau.

Als beoogd troonopvolger heeft de Prinses van Oranje vanaf haar achttiende verjaardag zitting in de Raad van State en in de Afdeling advisering. Op 8 december 2021 wordt ze tijdens een bijzondere vergadering binnengeleid door Koning Willem-Alexander, voorzitter van de Raad van State.

Onderscheidingsvlag
Koning Willem-Alexander heeft bij Koninklijk Besluit van 24 november 2021 een onderscheidingsvlag vastgesteld voor de Prinses van Oranje en Hunne Koninklijke Hoogheden Prinses Alexia en Prinses Ariane der Nederlanden, zodra deze ook de leeftijd van achttien jaar hebben bereikt.

De onderscheidingsvlaggen van leden van het Koninklijk Huis worden in vier vlakken (kwartieren) verdeeld door een vierarmig kruis met in het midden het Rijkswapen, tevens Koninklijk wapen. De door de Prinses van Oranje en haar zussen te voeren vlag is oranje van kleur met in het midden een Nassaus blauw kruis met daarop het Rijkswapen. De vlag is ingesneden.

Het wapenfiguur van het Huis Oranje, een blauwe jachthoorn met rode opening, monding en snoer en wit beslag, staat in het vlak linksboven. Een rode burcht met deur, twee vensters en drie kantelen uit het wapen Zorreguieta, staat in het vlak linksonder.

Ridder Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw
Koning Willem-Alexander heeft de Prinses van Oranje bij Koninklijk Besluit van 24 november 2021 benoemd tot Ridder Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Het decoreren van troonopvolgers is een aloude en ook elders gebruikelijke traditie. In 1898 is Koningin Wilhelmina als eerste vrouw benoemd tot Ridder Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Sindsdien worden alle kinderen van het staatshoofd ter gelegenheid van hun achttiende verjaardag benoemd tot Ridder Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Huisorde van den Gouden Leeuw van Nassau
De Prinses van Oranje is per Koninklijke Beschikking per 7 december 2021 benoemd tot Ridder in de Huisorde van den Gouden Leeuw van Nassau. De Huisorde van den Gouden Leeuw van Nassau is een gezamenlijke Orde van de Koning en de Groothertog van Luxemburg.

Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria, Prinses van Oranje, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau is de eerste in de lijn van troonopvolging. De Prinses van Oranje is op 7 december 2003 in Den Haag geboren. Ze is het eerste kind van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima.
Sinds de inhuldiging van haar vader als Koning op 30 april 2013 heeft Prinses Catharina-Amalia de titel Prinses van Oranje. Deze titel is voorbehouden aan de troonopvolger van de Koning(in) en wordt zonder voornaam gebruikt. De Prinses heeft ook haar beide andere titels behouden.

Geboorte en jeugd
Bij haar geboorte kreeg Prinses Catharina-Amalia de titels Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau. Op 12 juni 2004 werd de Prinses door dominee C.A. ter Linden gedoopt in de Grote of St. Jacobskerk in Den Haag. Haar doopgetuigen waren Prins Constantijn, Kroonprinses Victoria van Zweden, mr. H.D. Tjeenk Willink, Samantha Deane, Martín Zorreguieta en Marc ter Haar.

Haar jeugd bracht zij grotendeels door op de Eikenhorst op landgoed De Horsten in Wassenaar. In januari 2019 verhuisde zij met haar ouders Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima en haar twee zussen Prinses Alexia en Prinses Ariane naar Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. In haar vrije tijd houdt de Prinses van Oranje zich bezig met paardrijden, tennis en zingen.

Studie
Prinses Catharina-Amalia volgde vanaf 2007 het basisonderwijs op de Bloemcampschool in Wassenaar. Ze bezocht vanaf 2015 het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag. Als buitenschoolse activiteiten had ze zitting in de leerlingenraad, was ze leerlingbemiddelaar en nam ze deel aan de VN-simulaties MUNISH en THIMUN Conference in Den Haag. In 2021 slaagde de Prinses van Oranje cum laude voor het eindexamen vwo gymnasium. Momenteel heeft ze een tussenjaar.

Functies
De Prinses van Oranje heeft, sinds haar achttiende verjaardag, van rechtswege zitting in de Raad van State en in de Afdeling advisering.

Datum: 7 december 2021
Auteur: Rijksoverheid - Het Koninklijk Huis
Foto: RVD – Frank Ruiter
Website: http://www.koninklijkhuis.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: