MENU
Arie Slob en Paul Blokhuis verlaten landelijke politiek

Arie Slob en Paul Blokhuis verlaten landelijke politiek

22 dec

Demissionair minister Arie Slob (onderwijs en media) en demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis (zorg en preventie) van de ChristenUnie nemen geen zitting in een nieuw kabinet. ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers spreekt van “een afscheid van twee politieke vrienden die zich jarenlang en met ongekende inzet dienstbaar maakten aan onze christelijk-sociale missie’.

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers: “Ik zal altijd met dankbaarheid terugkijken op het werk dat Arie en Paul de afgelopen vier jaar voor de ChristenUnie hebben verzet. Dat ik met hen mocht optrekken, beschouw ik als een voorrecht. Arie is mijn politieke leermeester en voorganger als partijleider, met Paul liep ik zelfs al in de jaren ’90 door de gangen van de Tweede Kamer.”

Slob en Blokhuis hebben beiden een lange geschiedenis in de lokale en landelijke politiek. Slob maakte in 1993 zijn entree in de gemeenteraad van Zwolle namens ChristenUnie-voorloper GPV, werd ChristenUnie-Tweede Kamerlid in 2001 en was tussen 2011 en 2015 partijleider. Na een korte periode buiten de politiek werd hij in 2017 minister.

Blokhuis werkte sinds 1990 voor de Tweede Kamerfractie van de RPF, zat namens de ChristenUnie in de Gelderse Provinciale Staten en de gemeenteraad van Apeldoorn en was in die plaats vanaf 2006 wethouder tot hij in 2017 staatssecretaris werd.

Sterke schouders
Segers: “In 2017 waren Arie en Paul voor mij bij uitstek de aangewezen personen voor deze posten in het kabinet en ze hebben het allebei geweldig gedaan. Met onder meer het preventieakkoord zette Paul grote stappen voor de gezondheid van Nederland. Arie heeft over de volle breedte gezorgd voor een stevigere basis onder het basis- en voortgezet onderwijs, stond pal voor de vrijheid van onderwijs en versterkte de pluriforme omroep. We hebben veel aan hen te danken. Het is goed dat we met nieuwe namen en nieuwe gezichten de ChristenUnie ook op dit niveau blijven vernieuwen en verjongen. Tegelijkertijd zullen aantredende bewindspersonen altijd staan op de sterke schouders van Arie en Paul.”

Demissionair minister Slob: “Het was een voorrecht om me namens de ChristenUnie in te zetten voor goed onderwijs voor alle kinderen, voor de vrijheid van ouders om een school te kiezen die past bij de opvoeding, voor leerlingen die extra zorg nodig hebben, voor veelkleurige media. Ik zet in dankbaarheid een stap naar achteren in het vertrouwen dat de ChristenUnie met nieuwe energie verdergaat. Ja, ik ga het missen, omdat Den Haag – na Zwolle – mijn tweede thuis werd. Maar voor alles is een tijd: in blijvende verbondenheid met de collega-bewindslieden en de leden van de fractie neem ik nu afscheid van de landelijke politiek.”

Demissionair staatssecretaris Blokhuis: “Ik vond het iedere dag bijzonder om me vanuit het kabinet in te zetten voor mensen die niet altijd vanzelfsprekend meededen of -doen in de samenleving. Daklozen, mensen met een verslaving of suďcidale neigingen, overlevenden van de holocaust. Ik deed het graag en had ook best wel door willen gaan. Maar tegelijkertijd draait het niet om mij, maar om hoe we als partij het meest dienstbaar kunnen zijn aan het land. Ik draag straks dan ook vol vertrouwen het stokje over aan een ander, aan een nieuwe generatie, terwijl ik met onverminderd veel genoegen terugkijk op de samenwerking in het ChristenUnie-team met Arie, Carola, Gert-Jan en anderen.”

Bedankboek
De ChristenUnie is online een 'bedankboek' gestart om iedereen de kans te geven woorden van dank aan Arie en Paul over te brengen. Kijk daarvoor op www.christenunie.nl/bedankboek

Datum: 22 december 2021
Auteur: ChristenUnie - Johannes de Vries
Foto: Ruben Timman
Website: http://www.christenunie.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: