MENU
Een gemiste kans

Een gemiste kans

30 okt

Column - Volgens Exodus 29:46 heeft God de IsraŽlieten uit Egypte verlost om in hun midden te kunnen wonen. De eerste ervaring na de uittocht uit Egypte en de doortocht door de Schelfzee was echter een bittere pil voor het volk. Ze krijgen dorst, er is geen water meer en het water uit de bron waarbij ze zijn aangekomen is volgens hen niet te drinken. Veel te bitter. God biedt hen een alternatief en ze kunnen hun dorst lessen.

Dieper probleem
De dorst is gelest, maar een dieper probleem wordt echter niet weggenomen en daarover wil ik wat meer vertellen. Even voor de goede orde: het gaat mij hier niet om een bijbeluitleg, maar om een mogelijke toepassing in onze dagelijkse geloofspraktijk

Onbekend waar Mara heeft gelegen
Een in IsraŽl woonachtige gelovige woestijngids weet te vertellen dat we niet meer weten waar Mara heeft gelegen. Het zou in de buurt van de Golf van Suez geweest moeten zijn. Aan de westkant van de Golf van Suez bevinden zich nog steeds bronnen die bitter water geven.

Kramp
Waarom leidde God zijn volk naar Mara? Ongetwijfeld had Hij daar een bedoeling mee en dat zou het volgende geweest kunnen zijn. Het water van de bedoelde bronnen is bitter omdat het een hoog kalk- en magnesiumgehalte heeft. Als je dit inneemt ontstaat er een flinke kramp in je darmen en begint het laxeerproces.

Egypte niet uit het volk
Het volk was uit Egypte verlost, maar Egypte was niet uit het volk. Het volk was gewend geweest de groenten te eten die in Egypte werden verbouwd. Later verlangen ze er zelfs naar terug. Wat zij vermoedelijk niet wisten, maar wij inmiddels wel, is dat dat het besmette water waarmee deze groenten waren begoten tot de ziekte bilharzia kan leiden. Een ziekte die door slakken wordt overgebracht in de irrigatiekanalen in het Nijldal. De ziekte leidt tot verzwakking van de mensen.

Luistert naar de stem van de Heere, uw God
Volgens de bedoelde gids heeft tachtig procent van de bevolking op het platteland van Egypte ervan te lijden.
Toen God het volk bij Mara op de proef stelde deed Hij dat met een bevel en niet met een vragenlijst. Hij zei: ĒIndien u aandachtig luistert naar de stem van de Heere, uw God, en doet wat juist is in Zijn ogen, als u Zijn geboden gehoorzaamt en al Zijn verordeningen in acht neemt, dan zal Ik geen enkele van de ziekten over u brengen die Ik over Egypte gebracht heb, want Ik ben de Heere, uw Heelmeester.Ē (Ex. 15:26).

Proef doorstaan
Stel dat het volk het bittere water van Mara wel had gedronken (en de proef doorstaan) dan had dat een bijzonder onaangename ervaring opgeleverd (diarree). Maar hun darmen zouden schoon zijn geworden en de bacterie die tot ziekte en verzwakking kon leiden, zou zijn verdwenen. Dan hadden ze geen last meer gehad van deze ziekte uit Egypte.

Ik meen de les die hierin voor mij verborgen zit te herkennen. Jij ook?

Willem van Leiden


Van de auteur verscheen het boek:
Dan wil ik wel naar de hemel!

Deze columns zijn in 2022 gepubliceerd op de website Christelijknieuws.nl onder het pseudoniem van Willem van Leiden.
ISBN 978-94-91888-10-6,
144 pagina's, gebonden,
prijs Ä 19,50

Verkrijgbaar in de webshop: www.erismeer.nl

Datum: 30 oktober 2022
Auteur: Willem van Leiden
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.christelijknieuws.nl/willemvanleiden

Dit artikel delen:

Gerelateerde artikelen:

27 november 2022 Vrijheid
27 november 2022 Communiceren tot genoegen van God
20 november 2022 Wat werkelijk telt
20 november 2022 Vroeger en nu
13 november 2022 Ik stop ermee