Niet los verkrijgbaar

Column – Kort geleden hoorde ik de volgende uitspraak van een bekende Nederlander over ons christenen: “Ze lezen wel in de Bijbel, maar ze leven niet uit de Bijbel.” Nu is dit behoorlijk generaliserend. Ongetwijfeld zullen er positieve uitzonderingen zijn. Maar toch. Kennelijk is dit beeld van ons bij hem overgekomen.

Woord en praktijk

Hier raken we ook een van de verschillen tussen het christendom en het jodendom. Het christendom wordt gekenmerkt door theologie en het jodendom door theopractie. Bij het christendom staat het Woord (Logos) centraal en bij het jodendom de praktijk. Jodendom is vooral een stijl van leven. Ook dit is natuurlijk weer behoorlijk generaliserend, maar in de kern is het volgens mij wel waar.

Weet en doet

Wat ik zo mooi vind is dat het christen-zijn zich behoort te kenmerken door beide: Woord en daad. Ze zijn ‘niet los verkrijgbaar’. Want volgens de apostel Jakobus is een geloof zonder werken dood. Sluit dit ook niet mooi aan bij de woorden van de Heere Jezus: “Ik heb u een voorbeeld gegeven, opdat ook u doet zoals Ik u gedaan heb… Als u deze dingen weet (theologie), gelukkig bent u als u ze doet (theopractie)” (Jh13:15-17). Als we dat evenwicht (Woord en daad) in ons leven meer weten te vinden horen we de bekende Nederlander op dit punt niet meer.

Willem van Leiden

Van de auteur verscheen het boek:

Dan wil ik wel naar de hemel!

Deze columns zijn in 2022 gepubliceerd op de website Christelijknieuws.nl onder het pseudoniem van Willem van Leiden.

ISBN 978-94-91888-10-6,

144 pagina’s, gebonden,

prijs € 19,50

Verkrijgbaar in de webshop: www.erismeer.nl

Willem van Leiden
© Willem van Leiden
20-01-2022
Onderwijs
https://www.christelijknieuws.nl/willemvanleiden

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies