MENU
HVC: veel vraag naar Bijbels in Iran

HVC: veel vraag naar Bijbels in Iran

24 jan

“Er komen in Iran heel veel mensen tot geloof. Soms hele families. De kerk in Iran evangeliseert ook veel. Men leest daar in de Bijbel een opdracht voor en dus vertelt men het Evangelie door. En hoewel het gevaarlijk is om een Bijbel te bezitten - en nog veel gevaarlijker om Bijbels het land in te smokkelen en te verspreiden - is de vraag naar Bijbels heel groot. Er is een tekort van tienduizenden Bijbels. Daarnaast is er een grote vraag naar kinderbijbels. Soms komen er duizenden Bijbels op ‘de markt’, maar zijn deze binnen enkele dagen allemaal uitgedeeld aan mensen die heel graag een Bijbel willen.”

Christenen in Iran hebben het erg moeilijk. In de Islamitische Republiek Iran leven zo’n 85 miljoen mensen, waarvan het aantal christenen wordt geschat rond de één procent. Officieel is het christendom toegestaan, maar evangelisatie is ten strengste verboden. De overheid vervolgt huisgemeenten en christenen met een moslimachtergrond lopen levensgevaar. Een partner die namens HVC Bijbels verspreidt in Iran, is aan het woord.

Honger
"De honger naar God in Iran is groot. Dat is bijzonder, want in Iran is er in de praktijk geen enkele vrijheid van godsdienst. De overheid is streng islamitisch en treed vaak hard op. Veel huiskerkleiders uit ons netwerk hebben vastgezeten, sommigen meerdere keren. En toch gaan ze nadat ze zijn vrijgelaten door met evangeliseren en het dienen van de kerk. We horen van talloze nieuwe huisgroepen die ontstaan. Niet alleen in de grote steden van het land, maar ook in de afgelegen (berg)gebieden groeit de kerk. Ook onder de kleinere bevolkingsgroepen in Iran, waar het Evangelie eerst nog weinig voet aan de grond had.”

Een eigen Bijbel!
Het hebben van een eigen Bijbel lijkt soms heel gewoon, maar dat is het niet. Miljoenen vervolgde christenen hebben er geen. Omdat Bijbels in hun land verboden zijn of omdat ze te arm zijn om er zelf één te kopen. De vraag aan HVC om Bijbels neemt alsmaar toe, bijvoorbeeld uit Iran.

HVC probeert al jaren zo veel mogelijk mensen een eigen Bijbel te geven, onder meer dankzij de potgrondactie ‘Plant een Bijbel’. Onze droom is om in 2022 dankzij deze potgrondactie 7.500 Bijbels uit te delen.

Niet tegen te houden
“We delen het Evangelie ook uit op kleine geheugenkaartjes die in een computer of telefoon passen. Een mooi verhaal is hoe een jonge vrouw de inhoud op dit SD-kaartje las en geraakt werd door de boodschap van vrede. En hoewel ze (nog) niet tot geloof was gekomen, kopieerde zij het kaartje en deelde het uit aan anderen. Zo gebruikt God niet-gelovigen. Inmiddels is zij overigens wel tot geloof gekomen.”

“Wat ik heel bemoedigend vindt aan dit soort gebeurtenissen, is dat het laat zien dat God doorwerkt. Hij is niet tegen te houden door machtige regeringen of door gevangenisstraffen. Nee, zelfs in één van de landen met de zwaarste christenvervolging, groeit de kerk!”

Gebed voor Iraanse christenen
“Naast de overheid hebben christenen ook te maken met hun eigen familie die zich vaak tegen hen keert. Soms wordt men opgesloten door de eigen familie, uit angst dat men met andere familieleden over de Heere Jezus praat. Het is gevaarlijk in Iran om een Bijbel te hebben. Je kunt daarvoor een gevangenisstraf krijgen."

"Sommige christenen vluchten dan ook. Een aantal van hen zit in het Westen, echter nog steeds in grote angst. Het zijn mensen net als wij. Men is bang. Voor de eigen familie en voor de overheid. Bang voor martelingen en om opgesloten te worden. Ze kunnen bijvoorbeeld niet of nauwelijks slapen."

"Daarom vraag ik christenen in Nederland ook: bid voor ons en voor ons werk. Bid voor de christenen in Iran, die soms een hoge prijs betalen.”

Datum: 24 januari 2022
Auteur: HVC
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.stichtinghvc.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: