MENU
Vakantie

Vakantie

15 mei

Column - De vakantie staat weer voor de deur. Een periode van het jaar waar menigeen naar uitkijkt. Zeker zij die nog volop in het arbeidsproces zitten. In het kader van het vooruitzicht op de vakantie hoor je nog wel eens de woorden 'heerlijk het hoofd dan weer eens goed leeg maken’. En dat is misschien ook wel een belangrijk aspect van het vakantiehouden. Door de tijd die beschikbaar is voor tal van zaken die we mogen doen en niet moeten doen ontstaat er ruimte in het hoofd. Ruimte in het denken.

Vacare
Het woord vakantie is afgeleid van het Latijnse woord vacare, dat leegmaken betekent. Wat dat betreft past de hiervoor bedoelde opmerking heel goed in de vakantiebeleving. Over dit vacare in relatie tot de komende vakantie wil ik wat meer zeggen.
Voor velen is de vakantieperiode onder meer een periode waarin meer tijd en aandacht besteed kan worden aan mensen die hen lief en dierbaar zijn. Gezinsleden, familieleden, vrienden. Samen optrekken hoort daar dan vaak ook bij. Als dit je vakantievoornemen is dan hoop ik dat deze wens in vervulling gaat. Voor anderen is de vakantieperiode een periode van reflectie. Op een mooi plekje een goed onderkomen hebben, een stapeltje boeken mee, lezen, wandelen en wat mijmeren.

Vacare Deo
In de Sint-Adelbertabdij in Egmond staat boven een van de kloostergangen “Vacare Deo’. Vertaald wil dit zeggen ‘ruimte maken voor God’.
Wat het ook moge zijn, ik hoop dat God ook een plekje krijgt in deze vakantieperiode. Zoals de Heer Jezus en zijn discipelen waren uitgenodigd op een bruiloft in Kana kun je volgens mij God ook uitnodigen mee te gaan op vakantie. Als het om het leegmaken van je hoofd gaat heeft dat twee voordelen: Hij zal je helpen de ballast uit je hoofd te verwijderen als je Hem daarom vraagt. En nog belangrijker misschien: Hij zal je hoofd (daarna) vullen met Zijn liefdevolle aanwezigheid. En met die ervaring kan je na de vakantie weer verder.
Ik wens je een goede ‘vacare’.

Willem van Leiden


Van de auteur verscheen het boek:
Dan wil ik wel naar de hemel!

Deze columns zijn in 2022 gepubliceerd op de website Christelijknieuws.nl onder het pseudoniem van Willem van Leiden.
ISBN 978-94-91888-10-6,
144 pagina's, gebonden,
prijs € 19,50

Verkrijgbaar in de webshop: www.erismeer.nl

Datum: 15 mei 2022
Auteur: Willem van Leiden
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.christelijknieuws.nl/willemvanleiden

Dit artikel delen:

Gerelateerde artikelen:

4 december 2022 Bemoedigen doet goed
27 november 2022 Vrijheid
27 november 2022 Communiceren tot genoegen van God
20 november 2022 Wat werkelijk telt
20 november 2022 Vroeger en nu