MENU
De winter als angstig seizoen

De winter als angstig seizoen

25 jan

De familie Neagu woont in een klein, slecht geďsoleerd huis aan de rand van een klein dorp in de buurt van Brasov. Zending over Grenzen steunt dit gezin. De kinderen vinden het heerlijk om in de sneeuw te spelen en ontfermen zich enthousiast over hun babyzusje, maar hun moeder Petronela maakt zich zorgen. De winter is een pittige tijd om al haar kinderen warm en gevoed te houden.

Terwijl wij in Nederland wellicht reikhalzend uitkijken naar een winter waarin we weer eens een Elfstedentocht zullen beleven, boezemt de komst van de winter angst in voor veel gezinnen in Roemenië. Zo ook voor de familie Neagu-Podus, bestaande uit moeder Petronela en vader Horatiu, en kinderen Alexandra (11), Alexandru (10), Elena (8), Bianca (6), Stefan (4), Antonia (3) en baby Ioana Daria. Ze wonen in een klein, slecht geďsoleerd huis aan de rand van een klein dorp in de buurt van Brasov.

Pittige tijd
De kinderen vinden het heerlijk om in de sneeuw te spelen en ontfermen zich enthousiast over hun babyzusje, maar hun moeder Petronela maakt zich zorgen. De winter is een pittige tijd om al haar kinderen warm en gevoed te houden. De rekeningen voor de stookkosten stapelen zich op en er is constant onzekerheid of er genoeg geld is voor eten en stookhout. Hun huis is slecht geďsoleerd, vochtig, tochtig en heeft geen goede sanitaire voorzieningen. Met temperaturen onder het vriespunt, zijn de leefomstandigheden eigenlijk ongeschikt voor een baby of jonge kinderen. Toch lukt het Petronela en Horatiu om wat van hun omstandigheden te maken. Horatiu werkt in de bouw en is er stap voor stap in geslaagd een extra kamer bij het huidige huis te bouwen. Nu woont het gezin daar samen met de opa van de kinderen, die een kwetsbare gezondheid heeft.

“Telkens als ik hen zie, hebben ze het weer over het kookstel en hoe enorm dankbaar ze daarvoor zijn. Petronela en Horatiu maken stap voor stap kleine veranderingen om hun leven te verbeteren.”

Steun maakt van hun huis een thuis
Gelukkig staat de Neagu-Podus familie er niet alleen voor. Voor arme gezinnen in Oost-Europa zoals zij, verzorgen wij elk jaar de Winteractie: een doos met winterspullen die ze hard nodig hebben, zoals dekens, warme kleding en stookhout. Daarnaast ontvangt de familie Neagu-Podus via het sponsorprogramma regelmatig spullen zoals eten, schoolmateriaal, huishoudelijke producten, kleding, speelgoed, christelijke lectuur en toiletartikelen.”

Stapje voor stapje
Petronela wil haar kinderen het beste bieden wat ze heeft en kookt graag hun favoriete gerecht: aardappelstoofpot. Ongeveer 2 jaar geleden ging het kookstel van de familie kapot. Met de hulp van Zending over Grenzen hebben ze een nieuw kookstel aan kunnen schaffen. Radu, de gezinscoach, komt regelmatig bij de familie langs. Hij zegt: ‘Telkens als ik hen zie, hebben ze het weer over het kookstel en hoe enorm dankbaar ze daarvoor zijn. Petronela en Horatiu maken stap voor stap kleine veranderingen om hun leven te verbeteren. Zoals zovelen komen ze uit een situatie van achterstand en gebrek aan kansen. Het is een dagelijkse strijd voor het gezin om hun omstandigheden te overwinnen’.

De familie Neagu-Podus ontvangt ook emotionele en spirituele steun. Radu: ‘Het gezin staat open voor het woord van God en ik vind het leuk om hen te bezoeken en daarover met hen te praten. Ik ben blij dat ik het gezin kan helpen om hun aandacht ook op God te richten.’ De familie is heel blij dat de kinderen deelnemen aan de christelijke kinderactiviteiten van Zending over Grenzen zoals het zomerkamp, waar ze leren over Gods geweldige liefde voor hen.

Datum: 25 januari 2022
Auteur: Zending over Grenzen
Foto: Zending over Grenzen
Website: http://www.zendingovergrenzen.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: