MENU
Angelien: Zonder God had ik het leven niet meer aangedurfd

Angelien: Zonder God had ik het leven niet meer aangedurfd

04 maa

Angelien is 25 jaar oud en werd afgelopen zondag gedoopt in de Basis in Apeldoorn. Haar ouders waren gelovig en ze is samen met haar zusjes christelijk opgevoed. Als kind ging ze mee naar de kerk en de zondagsschool en later naar catechisatie. De kerk waar ze deel van uitmaakten was behoudend. In de jaren daarna veranderde er veel in het leven van Angelien en werd ze ongelooflijk onzeker en angstig. Lees of bekijk hier haar indrukwekkende levensverhaal.
Regels
Angelien: 'De middelbare school waar ik later op zat, was reformatorisch en de traditionele christelijke regels waren daar nog wat strikter dan thuis. Met die regels was ik het vaak niet eens, maar ik kreeg alle Bijbelse theorie mee. Met mijn hoofd geloofde ik in God, maar toch leefde het niet echt voor mij.

Zelfdoding
Tijdens mijn middelbare schoolperiode heb ik veel met mezelf overhoop gelegen. Ik was ongelooflijk onzeker, angstig en heb toen veel aan zelfdoding gedacht. De angst om niet naar de hemel te gaan, omdat ik niet goed genoeg zou zijn, heeft me wel eens tegen gehouden. Ik weet dat mijn ouders veel voor me hebben gebeden. In mijn hoofd wist ik wel dat ik een Vader in de Hemel had die veel van mij hield. Maar het voelde niet alsof Hij het beste met me voor had. En zo wilde ik mijn leven alleen blijven leven.

Kunstacademie
Na de middelbare ging het beter met me en ben ik naar Rotterdam verhuisd waar ik aan de kunstacademie heb gestudeerd. Een groot verschil met de christelijke 'bubbel' waar ik uitkwam. In die periode leerde ik Danny kennen. In 2018 zijn we getrouwd en gaan samenwonen. Danny is niet gelovig en bracht ook de nodige bagage uit zijn verleden mee. Maar we vulden elkaar aan en als ik het moeilijk had, sleepte hij me er met zijn nuchterheid doorheen.

Wanhopig
Maar mijn onzekerheid en onrust waren gebleven. Ik was nooit echt tevreden met wat we hadden en dit zorgde voor veel frustratie. Ik reageerde het af op mezelf en daardoor ook op Danny. Na elke clash of tegenvaller probeerde ik wanhopig op allerlei manieren mijn leven op orde te krijgen. Ik maakte eindeloze lijsten met taken die ik van mezelf moest doen en maakte me constant druk om ons spaargeld en onze uitgaven en nooit was dat wat we op dat moment hadden gedaan of gehaald, voldoende.

Schijnheilig
Als goed 'christelijk' voorbeeld voelde het alsof ik faalde. Ik hoorde als christen toch rust uit te stralen? Waar was deze dan? Als ik weer wanhopig was, wilde ik wel binnen, maar dan was daar die stem die me zei dat ik niet zo schijnheilig moest doen door nu ineens wel God om hulp te vragen. Alleen als ik zong zweeg deze stem. En dat gaf me moed.

Scheiden
Mijn perfectionistisch houding had inmiddels een heel negatief effect op mijn huwelijk. Er was geen ruimte om echt kwetsbaar te zijn en om te delen wat we echt voelden. Aan het einde van de zomer vorig jaar barstte de bom. Danny gaf aan het zo niet vol te houden en te willen scheiden. Mijn wereld stortte in. We spraken af om de volgende zondag afspraken te maken over onze financiŽle zaken om deze dingen zo snel mogelijk af te kunnen handelen.

Liedje
Die week sliep ik bij mijn ouders en werd ik opgevangen door mijn 3 lieve zussen. Mijn zusje herinnerde me aan een liedje uit onze kindertijd. 'Nog voordat je bestond kende Hij je naam en Hij zag je elk moment en telde elke traan.'

Christelijke muziek
Toen ik aan het einde van die week een middagje thuis was zette ik christelijke muziek aan op zoek naar bemoediging. En die kwam! Door die muziek leek het alsof God direct tot me sprak en me vroeg om Hem te vertrouwen en alles uiteindelijk allemaal los te laten en het aan Hem te geven. Ik ben op m'n knieŽn gevallen en heb Hem gesmeekt om me dat vertrouwen te geven.

Ommekeer
De volgende dag was de zondag van het gesprek. Het was ook de zondag waarop ik had afgesproken met mijn vriendinnen om weer eens naar de kerk te gaan. Uitgerekend die dienst ging over het huwelijk. Over hoe ontzettend mooi God het eigenlijk bedoeld had. En het liedje waar mijn zus me aan had herinnerd werd die ochtend in de kerk gespeeld. God had al die tijd geduldig op mij gewacht. Die middag had ik het gesprek met Danny. Voor het eerst in mijn leven vertrouwde ik dat wat er ook gebeuren zou dat het goed zou zijn. Want ik wist dat God bij me zou zijn en me de woorden zou geven. Diezelfde middag hebben Danny en ik besloten onze relatie toch nog een kans te geven. Zonder God had ik het niet meer aangedurfd. Maar nu weet ik dat we het niet meer alleen hoeven te doen.

Herstel
Inmiddels gaat het tussen ons beter dan ooit. Ik zie dat God in onze relatie werkt. Ik hoef mezelf niet perfect te maken. Jezus heeft alles gedaan wat nodig is. Ik hoef het alleen aan te nemen. Nu kan Hij van mij maken wie ik eigenlijk ben. En daardoor kan ik een beter mens zijn voor iedereen om mij heen. Met al mijn perfectionisme en al mijn inzet had ik dat nooit kunnen worden. Ik mag op God vertrouwen want Hij heeft het beste met mij voor. En dat geeft onbeschrijfelijke rust.

---------------
Over de Basis in Apeldoorn
Angelien is zondag gedoopt in de Basis, een bijzondere kerk in Apeldoorn gericht op evangelisatie. Wekelijks vinden zo'n 850 volwassenen en 150 kinderen de weg naar de Basis. Al vanaf de parkeerplaats word je vriendelijk ontvangen en wijzen ze je de weg naar de Basis. Je ontvangt een programmablad zodat je precies weet wat je kunt verwachten. Vooraf en achteraf staat de koffie en thee voor je klaar.

De Basisdiensten zijn voor iedereen toegankelijk. Je kunt gewoon binnenstappen en lekker gaan zitten. De diensten zijn altijd goed voorbereid en de sprekers gebruiken geen ingewikkelde christelijke woorden of onbegrijpelijke tradities. Je hoeft geen Bijbelse verhalen te kennen om de diensten goed te kunnen volgen. Met de heldere uitleg spreken we ook veel mensen aan die wel de Bijbelse verhalen kennen, maar dat nog niet eerder op zoín praktische manier hebben gehoord. Je bent welkom! Meer informatie over de Basis is te vinden op deze website

Datum: 4 maart 2022
Auteur: De Basis Apeldoorn
Foto: Videostill - De Basis
Website: http://www.basis.cc

Dit artikel delen:

Meer nieuws: