MENU
Christelijke organisaties slaan handen ineen voor noodhulp Oekraine

Christelijke organisaties slaan handen ineen voor noodhulp Oekraine

01 maa

Hulporganisatie Woord en Daad: De grote humanitaire ramp in Oekraïne en buurlanden vraagt om onmiddellijke actie. Het Christelijk Noodhulpcluster slaat de handen ineen en bereidt noodhulp voor met lokale partners. Sinds de invasie in Oekraïne zijn al honderdduizenden mensen op de vlucht geslagen naar het westen van Oekraïne en aangrenzende landen.

Veel mensen hebben vanwege armoede of ouderdom echter geen andere optie dan in de levensgevaarlijke situatie te blijven. Het Christelijk Noodhulpcluster verleent noodhulp in de vorm van opvang, voedsel, drinken, dekens, bedden en traumazorg. Dit doet het cluster in Oekraïne en in de omliggende landen waar de vluchtelingen stranden.

Help mee: > Woord en Daad Noodhulp Oekraïne

Angst en bezorgdheid
De paniek in het land is groot. Irina Linnik, directeur van een partnerorganisatie van Kom over en help vertelt: ‘We zien veel angst en bezorgdheid. Mensen vluchten massaal naar plaatsen waarvan ze denken dat het er veilig is, maar het is overal levensgevaarlijk.’

Landendirecteur van Dorcas in Oekraïne, Ferenc Katko: ‘Er staan lange rijen voor supermarkten en bij tankstations. Ook proberen mensen geld te pinnen en dit te wisselen voor euro’s en dollars, omdat onze eigen munt in een rap tempo devalueert. Op alle wegen staan files. In het westen van het land bieden gastgezinnen, scholen, kerken en restaurants plekken aan gevluchte mensen om te overnachten. Vele anderen slapen in hun auto of op straat, in de kou.’

Christelijk Noodhulpcluster
Dorcas, EO Metterdaad, Kom over en help, Red een Kind, Tearfund, ZOA en Woord en Daad vormen in deze campagne samen het Christelijk Noodhulpcluster. Bij grote rampen en crises komt het Christelijk Noodhulpcluster snel in actie met een noodhulpcampagne. Ter plaatse werken de organisaties samen, zodat zij snel en effectief noodhulp kunnen verlenen.

Datum: 1 maart 2022
Auteur: Woord en Daad
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.woordendaad.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: