MENU
visual
Louis bouwde mee aan de kerk op de Floriade
Louis bouwde mee aan de kerk op de Floriade
Louis bouwde mee aan de kerk op de Floriade
Louis bouwde mee aan de kerk op de Floriade
Louis bouwde mee aan de kerk op de Floriade
Louis bouwde mee aan de kerk op de Floriade
Louis bouwde mee aan de kerk op de Floriade

Louis bouwde mee aan de kerk op de Floriade

11 aug

De wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo wordt dit jaar gehouden in Almere. De Expo vindt slechts één keer in de 10 jaar plaats. Onder het thema Growing Green Cities presenteert Floriade oplossingen om steden groener, gezonder en leuker te maken. Een groep christenen bouwde, geheel in stijl, een Tiny Church op het terrein. Christelijknieuws.nl sprak met een van de bouwers: Louis Tolkamp. Het fotoverslag is alleen te zien op een pc, laptop of tablet, niet op een mobiel.

Louis, kun je iets over jezelf vertellen?
Ik ben Louis Tolkamp, zoon van een timmerman, getrouwd met Erna, 3 kinderen, 1 kleinkind. Na 32 jaar kankeronderzoek in Amsterdam, was ik 10 jaar zendingswerker in Zuid Afrika, waar ik Technische Dienst was van het Joshua Project, Jeffrey’s Bay en timmerles gaf aan kansarme jongeren (mijn liefde voor Jezus en voor hout doorgevend). Nu ben ik van beroep werkzaam bij de Technische Dienst van een hotel. Klussen, dingen maken en dingen die stuk zijn repareren zit, denk ik, in mijn bloed.

'Dingen maken en repareren zit,
denk ik, in mijn bloed.'


Je bouwde mee aan de kerk, hoe is dat zo gekomen?
Toen Erna en ik terugkwamen uit Zuid Afrika gingen we wonen in een leuk hofje in Almere Poort. We werden door buren voorgesteld aan een echtpaar dat als zendelingen in Indonesie gewerkt heeft, Pieter en Klazien ter Veen. Met hen hebben we een vriendschap opgebouwd en zijn verzoek om mee te helpen aan de Tiny Church 1.0 heb ik aangenomen. Inmiddels is op de Floriade de Tiny Church 2.0 gebouwd, helemaal door vrijwilligers, ieder met zijn eigen vakgebied.

Kun je iets vertellen over de werkzaamheden, leuke of bijzondere momenten?
Voor mij waren het steeds hand- en spandiensten en mijn aandeel was ook beperkt, omdat ik nog een 24-uurs baan ernaast heb. Het leukste is dat je met christenen uit verschillende richtingen, samen aan iets moois mag bouwen. Ook heeft ieder zijn eigen talenten/vakgebied en samen werken met elkaar is soms uitdagend, maar zeer leerzaam. Een keer had ik het gevoel dat ik wat kriegelig gereageerd had naar een collega-vrijwilliger omdat iets niet zo handig ging. De volgende keer bood ik mijn excuus daarvoor aan, maar niets negatiefs was hem opgevallen, sindsdien is de samenwerking nog beter geworden 😊.

'Het leukste is dat je met christenen
uit verschillende richtingen, samen
aan iets moois mag bouwen.'


Waarom staat er eigenlijk een kerk op de Floriade?
De Floriade staat in het teken van duurzaamheid en vruchtbaarheid. Toen de initiatief nemer voor Tiny Church 1.0 gevraagd werd om op de Floriade ook een Tiny Church te bouwen, was de motivatie heel duidelijk: Het thema zal zijn: Fruitful City. We willen op die manier graag de vrucht(en) van de Heilige Geest laten zien in en om de kerk. De tuin rondom de kerk staan vol met 12 kunstwerken die ieder een aspect van de vrucht van de Heilige Geest laten zien. Geheel in overeenstemming met het doel van de Floriade is de Tiny Church duurzaam en CO2-neutraal. De zonnepanelen vangen zelfs, omdat de kerk met de zon meedraait, maximaal zonne-energie op en het is daardoor geheel zelfvoorzienend. Genoeg om de aanwezigheid van dit bijzondere gebouw te rechtvaardigen op dit evenement en een mooie manier om iets van ons geloof te delen met bezoekers.

Waarom moeten de lezers deze kerk komen bekijken?
Omdat de vrucht(en) van de Heilige Geest op een indrukwekkende manier worden uitgebeeld. Ook omdat deze kerk een bewijs is dat God aan het werk is en interkerkelijke samenwerking van vrijwilligers tot prachtige resultaten kan leiden.

Wat hoop je dat er bereikt wordt met deze kerk?
Ik hoop dat vele bezoekers die nog geen relatie met Jezus hebben, nieuwsgierig mogen worden en open gaan staan voor Gods plan in hun leven. Verder hoop ik dat christenen worden bemoedigd en geïnspireerd.

'Ik hoop dat de bezoekers
open gaan staan voor Gods
plan in hun leven.'


Vind je niet dat we soms wat doorslaan met 'groene' kerken? Soms lijkt het milieu belangrijker dan het evangelie?
God gaf aan Adam (en aan ons mensen) een opdracht om de schepping te bewerken en bewaren. Zorg voor de schepping is dus een opdracht van Godswege. Natuurlijk kun je doorslaan in dit streven en de zorg voor de ziel negeren, maar wat is er mooier dan mensen die nog geen relatie met God hebben op deze wijze te bereiken en ze ook te wijzen op Gods reddingsplan voor ons mensen?

Na afloop is de kerk te koop, hoe zit dat?
Het was vanaf het begin de bedoeling van de organisatoren van de Floriade, dat de Tiny Church een tijdelijke plek en functie zou hebben. Toch hoop en bid ik dat deze kerk zal mogen blijven staan en ook na afloop van deze tuinbouwtentoonstelling zijn functie, een getuige te zijn van Gods goedheid, zal behouden.

Welkom op de Floriade Expo 2022
De Floriade is open van 14 april tot 9 oktober 2022, dagelijks van 10.00 tot 19.00 uur. De opening van de Tiny Church in de Fruitful City vond plaats op 17 april. Ds René de Reuver, scriba van de Protestantse Kerk, wethouder Roelie Bosch, Lydia van Maurik, ds Klaas van der Kamp en vertegenwoordigers van de kerken in Almere openden de tuin en de kerk. De tuin en de kunstwerken rondom de kerk laten de schoonheid van de natuur en de schepping van God zien. De tuin nodigt uit om na te denken over de zorg voor de aarde.

Kom naar Floriade Expo 2022 en ontdek oplossingen van innovators uit binnen- en buitenland die onze steden leuker, mooier en duurzamer maken. Op het Floriade-park geniet je van de geur en kleur van bloemen, planten, groenten en fruit. Ontdek het allemaal zelf op de Expo.

Volwassene vanaf € 29,00
CJP vanaf € 20,30
Kind 4 t/m 12 jaar vanaf € 19,00
Kind t/m 3 jaar gratis

Entreetickets zijn voor één dag Floriade Expo 2022 van 14 april t/m 9 oktober 2022 inclusief een enkele rit met de kabelbaan.

Datum: 11 augustus 2021
Auteur: Redactie Christelijknieuws
Foto: © Louis Tolkamp
Website: http://www.fruitfulcity.nl

Dit artikel delen: