MENU
Studente Trudie is zestig plus en geslaagd: Levenservaring als voordeel

Studente Trudie is zestig plus en geslaagd: Levenservaring als voordeel

20 apr

Christelijke Hogeschool Ede - Met 58 jaar levenservaring op zak startte Trudie de Ad-opleiding Sociaal Werk in de Zorg aan de CHE. Inmiddels is ze de 60 gepasseerd - én een diploma rijker. Hoe kijkt ze terug op haar studietijd? Trudie: “Het was een cadeautje. Dat ik de gelegenheid had om dit te kúnnen doen, en dat het gelukt is ook.”

Wat was voor Trudie aanleiding de Ad-opleiding te gaan volgen? Trudie: “Mijn man en ik hebben vijf kinderen en ik heb lange tijd als ‘thuismoeder ‘voor hen gezorgd. Toen de kinderen wat zelfstandiger werden, kwam werk voor mij in beeld. Omdat de doelgroep zwakkere mensen in de samenleving altijd mijn hart heeft gehad, ging ik aan de slag bij het Leger des Heils. Daar heb ik twaalf jaar gewerkt als secretarieel medewerker. Intussen dacht ik wel steeds: ik zou ook wel graag groepsbegeleider willen zijn… Om zo nog directer iets voor deze mensen te betekenen. Toen ik ontdekte dat de Ad-opleiding Sociaal Werk in de Zorg bestond, zag ik dat als een mooie kans! Vier jaar studeren zag ik niet meer zitten, maar twee jaar vond ik te overzien. En over het vinden van een werkplek hoefde ik me niet druk te maken: ik kon aan de slag bij de maatschappelijke opvang, waar ik al werkte.”

Rugzak met tools
Wat leverde de studie haar op? Trudie: “Je krijgt tijdens de opleiding heel veel tools aangereikt, op allerlei gebied. Die stop je als het ware in je rugzak - en je gaat er in de praktijk mee aan de slag. De opleiding zit wat dat betreft heel compact in elkaar, vind ik. Je krijgt een paar lessen over een onderwerp en werkt de lesstof vervolgens zélf verder uit in opdrachten op je werkplek. Je haalt er boeken bij, zoekt informatie op… bent echt zelf aan zet om er iets mee te doen. Die voortdurende verbinding tussen theorie en praktijk vond ik trouwens positief.”

Kennis en methodieken
Nog meer wat Trudie bijblijft van de studie? Trudie: “Heel leerzaam vond ik ook de kennis van ziektebeelden die je meekrijgt. Ontzettend relevant voor mijn werk bij de maatschappelijke opvang! En een methodiek als motiverende gespreksvoering vond ik heel intrigerend. Zo bijzonder hoe dat wérkt in de praktijk. Door mijn levenservaring heb ik een voordeel in bijvoorbeeld de manier waarop ik contact aanga met mensen. En toch: als je zulke methodieken gaat toepassen, merk je meteen dat je – hoewel je 60 bent – in zekere zin ook nog een beginneling bent… Je bent echt een lerende professional in de praktijk. Maar die concrete handvatten voor begeleiding van cliënten helpen enorm.”

Zelfdiscipline
En hoe is het studeren zelf Trudie bevallen? Trudie: “Dat het studeren veel zou vragen, wist ik van tevoren – toch vond ik het in de praktijk pittiger dan gedacht. Gelukkig heb ik de dingen die ik écht belangrijk vond door kunnen laten gaan. Maar sociale contacten heb ik bewust twee jaar op een laag pitje gezet. Elke avond besteedde ik anderhalf uur aan de studie, plus op zaterdag vaak nog een poos. De grote flexibiliteit van de opleiding is aan de ene kant een voordeel; aan de andere kant vraagt het ook een hele sterke zelfdiscipline. Mijn gestructureerde karakter was daarin een groot voordeel. Heb je dat niet, dan vraagt het heel veel…”

Studiemaatje
Ze vervolgt: “Wat mij hielp, was overigens het optrekken met een studiemaatje. Iemand die ongeveer gelijk op ging in tempo en waarmee ik regelmatig kon sparren over hoe we het allebei aanpakten. Het contact met mijn trajectbegeleider en trajectgroep vond ik ook heel prettig. Dat waren echt steunende factoren tijdens mijn studie. En de lesdagen op school? Die waren gewoon vaak heel leuk. Leerzaam om daar ervaringen met medestudenten uit te wisselen. Studeren was voor mij eigenlijk ook een soort een inhaalslag: ik voelde me weer lekker jong… Ja, ik voel me gezegend dat het is gelukt, en kijk terug op een super leuke tijd!”

Wil je meer weten over de Ad Sociaal Werk in de Zorg?
Kijk dan hier: Deeltijd Sociaal Werk in de Zorg | CHE
Je kunt de opleiding volgen in Ede of Dordrecht.

Meer informatie of in gesprek met docenten van deze opleiding?
• Dordrecht, dinsdag 26 april: Open Avond Dordrecht | CHE
• Ede, woensdag 8 juni: Open avond deeltijd opleidingen | CHE

Datum: 20 april 2022
Auteur: CHE - Christelijke Hogeschool Ede
Foto: CHE
Website: http://www.che.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws:

Levend
26 jun

Levend meer