MENU
Van der Staaij: Tegenbeweging abortus

Van der Staaij: Tegenbeweging abortus

17 mei

De heftige reacties op het heropenen van de abortusdiscussie zouden wel eens een laatste stuiptrekking kunnen zijn van een doorgedraaid autonomie-denken. Dat zei SGP-voorman Van der Staaij op het congres van zijn partij in Nieuwegein. Hij reageert daarmee op recente Nederlandse wetten die abortus makkelijker maken en een ‘tegenbeweging’ in andere landen en onder jongeren die ook vraagtekens plaatsen bij de huidige abortuspraktijk. Bekijk hier de rede van Kees van der Staaij tijdens de partijdag van 14 mei 2022.Van der Staaij: “Er zijn niet alleen heel donkere wolken zichtbaar. Sterker nog: in ‘progressieve’ kringen maakt men zich in toenemende mate zorgen. In andere landen zie je een tegenbeweging opkomen. Ook hier zie je dat jongeren onbevangener naar dit onderwerp kijken en vraagtekens plaatsen bij de abortuspraktijk van nu. Wat zou het mooi zijn als we later zouden kunnen zeggen dat de verruimingen van nu een laatste fanatieke stuiptrekking was van een doorgedraaid autonomie-denken.”

In dat verband merkte Van der Staaij op dat de recente wetswijzigingen waardoor abortus in Nederland makkelijker wordt, leidt tot een grotere afstand van de SGP tot het kabinet-Rutte IV. Hoewel die wetten initiatieven waren uit de Kamer, is het kabinet voluit medeverantwoordelijk, aldus de SGP-voorman, “al was het maar omdat die wetten in de eindfase officieel door het kabinet moeten worden ondertekend.”

Van der Staaij stond ook uitvoerig stil bij de neiging van het kabinet om alle problemen te etiketteren met het woord crisis: coronacrisis, klimaatcrisis, asielcrisis, wooncrisis, stikstofcrisis. Het gevaar daarvan is dat de overheid zich steeds meer macht toe-eigent. “Deze crisisinflatie heeft zijn prijs. Wie alle problemen voorziet van het etiket crisis en alles verwacht van de regering, legt de loper uit voor een sterke centrale overheid uit die steeds drastischer maatregelen neemt. (…) Daarom moeten we kritisch zijn en blijven als het gaat om de inzet van allerhande noodinstrumenten die inbreken op vrijheden van burgers. Of het nu een avondklok is, een noodwet om asielzoekers gedwongen te spreiden of bijzondere bevoegdheden voor de woningbouw. Dwang kan nodig zijn, maar dan alleen voor acute noodsituaties, zoals een overstroming of een vijandelijke aanval.”

Datum: 17 mei 2022
Auteur: SGP - Kees van der Staaij
Foto: Videostill - SGP
Website: http://www.sgp.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: